Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ подготвят нови санкции срещу китайския партиен елит

президент САЩ Доналд Тръмп

(visiontimes.com)

Докато Китай се огъва под натиска на търговската война със САЩ и масовите протести в Хонконг срещу пропекинския закон за екстрадиция, правителството на САЩ подлага на атака корумпирания политически елит на китайската комунистическа партия.

Възможно е администрацията на американския президент Доналд Тръмп да се възползва от Инициативата за възстановяване на активите на клептокрацията, за да накаже уличени в корупция или нарушаване на човешките права китайски комунистически държавници.

Инициативата за възстановяване на активите на клептокрацията

Клептокрацията е форма на управление, при която шепа хора използват делегираната им държавна власт, за да експлоатират националните и човешки ресурси за лична облага. В известен смисъл, това понятие описва съвременен Китай. Въпреки че китайското комунистическо правителство представя себе си като "служещо на народа", истината е, че то смазва личните свободи на гражданите. Известен е фактът, че много от върховните китайски държавни лица притежават задгранични авоари, придобити чрез корупция и порочни практики. САЩ са готови да потърсят отговорност от такива хора.

Предполага се, че над 74 процента от синовете на китайските комунистически управници с ранг, по-висок от министър, имат американско гражданство или зелена карта; 91 процента от внуците им имат американско гражданство. Голям брой комунистически кадри са се възползвали от позициите си в партията, за да натрупат огромни парични средства и да ги складират в САЩ.

В резултат на това, обикновеният китайски гражданин се бори с неадекватни социални схеми и изключително ограничени лични свободи, докато корумпираните държавни лица и тяхното потомство живеят безгрижно в САЩ, потънали във всякакъв вид лукс, който може да се купи с пари. Освен това, някои от тези политици са замесени в преследването на етнически и религиозни малцинства в родината си, като уйгури, тибетци, християни и членове на Фалун Гонг.

Неотдавна Държавният департамент на САЩ поиска от местни последователи на духовната практика Фалун Гонг да предоставят списък с имена на висши държавни китайски служители, за които е известно, че са участвали в преследването на Фалун Гонг. Възможно е съвсем скоро финансовите активи на тези високопоставени китайци да бъдат замразени и да им бъдат отказани входни визи за САЩ.

За да направи инициативата по възстановяване на активите още по-ефикасна, държавната администрация на САЩ е предложила законопроект, който ще възнаграждава онези, които изобличават корумпирани чуждестранни държавни служители.

"Законопроектът позволява на министерството на финансите да предоставя на лицата, подаващи сигнали за финансови престъпления, не само парични стимули, но и защита, включително политическо убежище за тях и техните роднини по права линия", писа американската правна медия The National Law Review, и добави, че: "законопроектът внася предложение за единствена по рода си правителствена програма за подаване на сигнали за нередности; програмата се фокусира върху чуждестранната корупция и се различава съществено от други инициативи на правителството за подаване на информация за подобни нарушения."

Санкции

Инициативата за санкциониране на китайски държавни служители набира скорост в САЩ в резултат на продължаващата криза в Хонконг. Правителството на Хонконг се опитва да прокара закон, кой да направи гражданите на региона обект на наказателните закони на Пекин, лишавайки ги по този начин от основни човешки права. Това доведе до масови протести на разтревожени граждани. Американският конгресмен Майк Галахър поиска администрацията на президента Доналд Тръмп да предприеме строги мерки срещу китайски политици, участвали в заговора срещу демокрацията в Хонконг.

Медията "Епок Таймс" цитира изявление на Галахър, в което той отбелязва, че "Белият дом, заедно с ръководството на Конгреса, трябва да разясни на китайската комунистическа партия и на целия свят факта, че САЩ продължават внимателно да наблюдават Хонконг и на всеки акт на насилие срещу бъдещи протести ще бъде отвърнато със санкции срещу отговорните държавни служители по закона Магнитски".

Част от конгресмените в САЩ поискаха от президента Тръмп въпросът с човешките права и ситуацията в Хонконг да стане част от търговските преговори с Китай. Ако Пекин продължава с практиките на нечестна търговска политика, кражба на американска интелектуална собственост, преследване на малцинства и нарушаване на свободите в Хонконг, конфликтът между САЩ и Китай лесно би могъл да ескалира в продължителна студена война.

Източник: http://www.visiontimes.com/2019/07/01/the

Източник/ци: https://www.falun-bg.inf

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!