Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анастейша Лин: "Как се научих да не мразя Фалун Гонг"

здраве упражнения медитация Фалун Дафа Гонг

(Епок Таймс)

В Китай, където израснах, бях предупредена за "злия култ". Сега знам, че това е било лъжа.

В средното училище в Китай, бях ръководител в комсомолската комунистическа организация. Задълженията ми включваха организиране на прожекции и обсъждания на филми, които осъждаха враговете на партията. Един от тях беше Фалун Гонг, окачествяван от комунистическата пропаганда като "зъл култ". Но когато бях на 14 години, една година след като емигрирахме в Канада, мама ми даде листовка, изработена от местни последователи на Фалун Гонг. Тази нецензурирана информация ми отвори очите за истината.

Практиката Фалун Гонг беше публично представена в Китай през 1992 г., но тя е дълбоко вкоренена в традиционната китайска духовна философия. А Културната революция в Китай се опита да премахне именно духовните традиции на Китай и успя да създаде духовен вакум, както и потребност той да бъде запълнен. През 90-те години на 20-и век се появиха стотици школи, които преподаваха цигун, т.е. "усъвършенстване на жизнената енергия". Всъщност цигун е китайският аналог на йога и включва дихателни техники, позиции на тялото и медитативни упражнения. За да не може партията да ги заклейми като "суеверни", школите обикновено омаловажаваха духовната страна на практиките и наблягаха на здравословния ефект.

За разлика от другите школи, Фалун Гонг, който включва пет медитативни упражнения с бавни, плавни движения, запази духовния елемент. Неговите основни принципи са Истинност, Доброта, Търпение; те са и в основата на даоизма, будизма и конфуцианството. След десетилетия пропагандиран от държавата атеизъм и материализъм, много китайци бяха привлечени към практиката, която първоначално имаше подкрепата на държавата заради здравословните ползи върху практикуващите. В началото на 1999 г. близо 70 милиона китайци практикуваха Фалун Гонг.

Тогава започнаха репресиите. Държавата възприема независимите групи като потенциална заплаха, затова положи усилия за няколко години да потисне големите цигун школи. Единствено последователите на Фалун Гонг се противопоставиха публично. На 25 април 1999 г. около 10 000 симпатизанти на практиката се събраха пред щабквартирата на партията в Джунанхай в Пекин, за да участват в най-големия мирен протест след демонстрациите на площад "Тиенанмън" десет години по-рано.

На 20 юли 1999 г. правителството официално обяви Фалун Гонг за "зъл култ" и започна кампания за неговото преследване, която продължава и днес. Официалните медии оклеветиха практиката и дехуманизираха нейните последователи. Комсомолски ръководители като самата мен насаждаха омраза сред учениците. Стотици хиляди души бяха лишени от свобода и подложени на изтезания с общо название "трансформиране". Целта на този процес беше да ги накарат да се откажат от убежденията си. Хиляди изгубиха живота си.

Тактиките бяха жестоки, но не винаги успешни. Когато се подготвях за ролята си на последователка на Фалун Гонг в документалния филм от 2016 г. "Кървящото острие", разговарях с жертви на преследването, успели да се спасят на Запад. Две от тях — сестрите Дзин Цай и Дзин Тиен — ми разказаха за времето, прекарано в трудов лагер в Китай. Там ги били с електрошокови палки и бамбукови пръчки, а след като обявили гладна стачка, били принуждавани да се наблюдават една друга, докато полицаите ги "хранели" насилствено с тръба в трахеята. Освободили ги от затвора, когато били на косъм от смъртта. В крайна сметка успели да избягат от Китай пеша. Спасили ги практикуващи в чужбина и по-късно получили статут на бежанци в Канада.

През април 2000 г., една година след протеста пред Джунанхай, журналистът от "Уолстрийт Джърнъл", Йън Джонсън, писа: "Последователите на Фалун Гонг създадоха за властите вероятно най-значимото предизвикателство за 50 години комунистическо управление". Това предизвикателство продължава, а преследването ескалира до нивото на масови убийства.

Миналия юни, базиран във Великобритания Китайски трибунал изнесе данни, че "Китай от години извършва насилствено отнемане на органи в огромен мащаб и последователи на Фалун Гонг са вероятно основният източник на тези органи". Според специалисти, всяка година Китай провежда между 60 000 до 90 000 трансплантации, при това в условията на общество без традиции за доброволно даряване на органи и без система за донорство до 2013 г.

Когато бях 14-годишна, с ужас осъзнах, че цялата ми ценностна система е основана върху лъжи. Възмущавах се от факта, че ме бяха направили съучастник в разпространяването на омраза и в демонизирането на невинни хора. Също се почувствах освободена, затова започнах да чета книгите на Фалун Гонг. В началото беше просто от любопитство. Но тази древна философия ми помогна да подобря характера си. Станах по-състрадателна и не бързах да съдя другите. Постепенно разбирам как да заглушавам външната намеса, да слушам сърцето си и да намеря смелост да отстоявам убежденията си пред света.

Забравих урока, даден ми от комунистическото образование и се научих да се възхищавам на независимостта и смелостта на последователите на Фалун Гонг. Те избраха хуманността и разума пред атеизма и преклонението пред парите; те правят това дори с риск да изгубят работата и репутацията си, и въпреки че са изтезавани, понякога до смърт. Двадесет години по-късно те доказаха, че последната дума не принадлежи на жестокостта.

Анастейша Лин е актриса и Мис Канада за 2015 г. Тя е посланик на Института "Макдоналд-Лорие" по китайска политика и старши сътрудник в Института "Раул Валенберг" по права на човека и хуманитарно право.

Източник: https://www.wsj.com/articles/how-i-learned-to-stop-hating-falun-gong-11563490711

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/ne

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!