Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Списание "Нейчър": Шокиращи твърдения за злоупотреби с човешки органи в Китай поставят под въпрос научни изследвания

списание Нейчър природа

(Интернет)

Шокиращ доклад, заключаващ, че затворници в Китай са убивани за органи, отново предизвика опасенията за произхода на част от органите, използв­ани в научни изследвания.

На 17 юни 2019 г. в Лондон, Великобритания, независим трибунал, иницииран от "Международната коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай" (ETAC), заключи, че затворници в Китай, най-вече политически затворници и затворници от религиозни малцинства, от години са избивани за органи. Според трибунала, тази практика, окачествявана като престъпление срещу човечеството, вероятно продължава и днес.

Седемчленният трибунал, председателстван от адвокат Джефри Найс, разглежда редица доказателства, включително анализи на данни от китайското правителство в областта на трансплантациите, както и свидетелски показания на лекари, правозащитници и бивши затворници.

Китайското правителство все още не е реагирало на заключенията на трибунала. В миналото, режимът в Китай е признавал, че отнема органи от осъдени на смърт затворници. В момента твърди, че тази практика е забранена и от 2015 г. е заменена с доброволна програма за донорство. Пекин отрича да убива хора с цел използване на техните органи.

Докладът "илюстрира сериозността на случващото в Китай", каза Уенди Роджърс, председател на международния консултативен комитет на ETAC и специалист по етика в Университета "Маккуайър" в Сидни, Австралия. Роджърс изучава степента, в която придобити по неетичен път органи в Китай се ползват за научни изследвания.

"Надявам се, че болници и медицински издания ще преразгледат по-внимателно своята политика", добави Роджърс.

Световната здравна организация и Световната медицинска асоциация осъждат практиката на придобиване на органи за трансплантация от екзекутирани затворници. Използването на такива органи в научни изследвания също е широко критикувано, а редица научни издания имат политика, която забранява публикуването на данни от такива изследвания.

Реакция на медицински издания

Някои медицински журнали предприеха действия след публикуването в "BMJ Open" през февруари 2019 г. на материал, чийто съавтор е Роджърс. Статията анализира публикувани между 2000 г. и 2017 г. близо 450 проучвания, в които са използвани над 85 000 органа от Китай. Анализът установява, че при 86 процента от тези проучвания не са спазени етичните стандарти: липсва информация за произхода на органите и сведения за причината за смъртта на донора. Само в 1 процент от проучванията се посочва, че е било поискано или предоставено съгласие за даряване на органа и при само 7 процента от проучванията е налице декларация, че използваните органи не са от затворници.

Авторите на статията заключават, че при голям брой проучвания, проведени преди 2015 г., вероятно са ползвани органи от екзекутирани затворници, имайки предвид, че китайското правителство открито признава, че през този период осъдени на смърт затворници са основен източник на органи.

Списание "Нейчър" се свърза с шест научни издания, всяко от които е публикувало десет или повече от посочените в "BMJ Open" 445 научни доклада.

Йорг Хебер, главен редактор на списание "PLoS ONE", публикувало 15 проучвания без информация за източниците на органи и 1 проучване без етична декларация, заяви пред "Нейчър", че провежда разследване за източниците на органите.

"Твърдо вярвам, че всяко научно изследване, което включва хора или трансплантации на органи, трябва да следва най-високи етични стандарти", каза Хебер и обеща, че ще свали материалите, ако се окаже, че етичните стандарти не са спазени.

В списание "Чернодробна трансплантация" са публикувани 12 статии, цитирани в проучването на "BMJ Open". В тях липсват подробности за произхода на органите, а три от тях са без етични декларации. Говорител на изданието заяви, че дори преди публикациите, те са изискали от авторите да потвърдят, че данните им не идват от изследвания с органи от екзекутирани затворници. Говорителят добави, че списанието ще свали научните статии, ако стане ясно, че те съдържат данни, получени чрез изследвания с органи от екзекутирани затворници.

Други четири списания все още не са отговорили на въпросите на "Нейчър".

Списание "Трансплантация", също посочено в проучването "BMJ Open", е започнало да премахва научни статии, в които липсват подробности за произхода на органите. В редакционен материал, публикуван онлайн на 5 юни, се казва, че изданието разследва девет документа, включително пет цитирани в проучването на "BMJ Open". В един от случаите, авторът на научна статия успял да представи задоволително обяснение на един единствен трансплант, а друга статия била публикувана преди списанието да има ясни изисквания за произхода на донорите. В останалите седем случая, нито авторите, нито институциите, стоящи зад тях, са предоставили обяснения. Главният редактор Джереми Чапман каза пред "Нейчър", че списанието ще оттегли седемте доклада от августовския брой.

"Спрингър Нейчър", издателство на няколко от списанията, посочени в анализа, провежда разследване по случая, заяви Сюзан Фарли, директор на отдела за етика в Лондон.

Новинарският екип на "Нейчър" е редакторски независим от своя издател "Спрингър Нейчър".

Събиране на доказателства

Освен че изследват степента, в която получени по неетичен път органи се използват в научни изследвания, разследващите се опитват да разберат какво се случва в Китай.

През 2010 г., китайската здравна администрация обяви пилотни програми за доброволно даряване на органи. През 2013 г. стартира официална система за проследяване и разпределяне на всички органи: Китайска система за реагиране за трансплантация на органи (COTRS). Правителството заяви, че от 2015 г. насам всички трансплантации идват от доброволни донори.

В своя доклад, трибуналът се позовава на изследователски материал, публикуван през януари на "SocArXiv", сървър за предварителен преглед на научни статии. Материалът разглежда данни за доброволните трансплантации на органи между 2010 г. и 2016 г. и установява значително и последователно нарастване на техния брой с всяка изминала година. Това, според авторите на изследването, е трудно за вярване, предвид огромното количество координация, необходима при доброволна система за даряване, разпределение и трансплантация на органи, и предвид, че данните не съвпадат с тенденциите в други страни.

Докладът, чийто съавтор е Матю Робъртсън, научен сътрудник по китайски науки във фондацията "Памет на жертвите на комунизма" във Вашингтон, САЩ, смята, че доброволната система в Китай вероятно включва органи от недоброволни донори, които са затворници, погрешно класифицирани като доброволни донори.

Но Франсис Делмонико, хирург от Масачузетската многопрофилна болница в Бостън, казва, че въпреки наличието на доказателства за отнемане на органи от затворници в близкото минало, той не е убеден в доказателствата на "SocArXiv", тъй като те са косвени. Делмонико е председател на Работна група по донорство и трансплантация на човешки органи и тъкани към Световната здравна организация и подкрепя реформата на системата за даряване на органи в Китай в продължение на повече от десетилетие.

Трибуналът е възложил на експерт по статистика да направи преглед на данните от "SocArXiv", и неговото заключение е, че данните за трансплантациите на органи от доброволни донори изглеждат ненадеждни, каза Хамид Саби, съветник на китайския трибунал.

Въздействието на заключенията на трибунала ще зависи от това дали международните органи по трансплантация, правозащитните групи и правителствата ще предприемат действия, смята Робъртсън.

Източник: https://www.nature.com/articles/d41586-019-01890-4?fbclid=IwAR2SuIWQbPo9tGHcyXcNDyp87Fzr90t89qGXpTR7tXBTPsKCXsWCKgt3bv4

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!