Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вервайте за да стане? Иван Гешев: Ще се конфискуват всички облаги, придобити от престъпната дейност

Държавата не се е оттеглила от битката с престъпността, но ще работим още по усилено, посочи зам-главният прокурор

"Този случай се вписва в контекста за битова престъпност. Един от приоритети ни с МВР е противодействие с битовата престъпност, не само с ало-измамите, случаите в Сотиря или конкретния случай за групи които извършват лихварска дейност и рекет. В определени райони където населението е с нисък социален статус има лица, които вие наричате цигански барони, а аз ще ги нарека криминални авторитети и това са хора, които нарушават закона, от лихварството, през насилствени действия, наркотици и купуване на гласове в определени периоди, когато има избори". Това заяви зам.-главният прокурор и допълни, че ако у някого е устанало усещане, че държавата в някои райони се е оттеглила, това не е така, но ще се работи още по-усилено.

Припомняме, че по време на акцията в столичния квартал "Христор Ботев" е ударена група, която се занимава с лихварство и насилствени действия, като има 8 арестувани

Задължение има за богатите, но и за тези с нисък социален статус, като това да спазват закона. От МВР ще се постараят, ако е имало някакво съмнение, то с работата да се покаже, че няма значение от социалния и икономически статус.

Гешев подчерта, че става дума за група занимаваща се с лихварство и рекет, като в утрешния ден предстои спецпрокуратурата да се прецени срещу колко лица и какви обвинения да бъдат повдигнати.

Главният секретар Ивайло Иванов допълни, че това е поредната група задържана заедно със спецпрокуратурата, а въпросната група има данни, че работи от 2015 година.

Има претърсени 5 адреса и задържани 5 лица, част от които са в родствена връзка, три от лицата са криминално проявени. Има данни, че се е занимавала с разпространение на наркотици, като за момента са намерени малки количества, като работа продължава.

"Схемата е класическа, тук има хора с нисък социален статус, нуждаят се от финанси, отпускали са финансови средства с високи лихви, ако не се изплатят се упражнява насилие", заяви Иванов.

Гешев допълни, че става въпрос за стандартна процедура, като се дават малки суми с огромна лихва, като лицата, които взимат дребни суми, стават като "бели роби" и задължени до гроб, докато не приберат всичко, което не притежаваш. Колко хора са пострадали тепърва ще се изяснява.

"Времената за свободно функциониране на такива грухи, такива общности, ако не са свършили ще свършат, държавата, прокурата и МВР са сериозно ангажирани", заяви Гешев и допълни, че има потенциал в кратки срокове да бъде прекратено и даде за пример акцията в Горна Оряховица за ало-измамите, след което те са намалени с 30 процента след тяхното задържане.

Гешев допълни, че и други структури като КПКОНПИ ще бъдат ангажирани, за да може да се конфискуват всички облаги, придобити от престъпната дейност, ще има задължителна проверка от страна на НАП. Той даде за пример последния случай от град Левски, където задържаните не са работили един ден в живота си, като ще бъдат сезирани и ДНСК за незаконно строителство, за да се проверят и палатите, които са построени.

На въпрос има ли данни за купуване на гласове за момента, Гешев заяви, че по това дело за момента няма такива данни, но припомни, че това са криминални авторитети, които правят всичко от което може да се изкарат пари.

Източник/ци: http://epicenter.bg/ar

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!