FOX: Скрита камера засне изтезания на Фалун Гонг в китайски трудови лагери (видео)

жестоко преследване репресии Фалун Гонг

(Интернет)

За близките на Къфей Уан, живеещи в американския щат Калифорния, дългогодишната борба с китайското правителство не е приключила. Преди 20 години, младата Къфей е жестоко измъчвана и убита в трудов лагер, само защото симпатизира на духовната практика Фалун Гонг, известна още с името Фалун Дафа.

Видео, заснето със скрита камера и предоставено на телевизионния канал FOX 11, за първи път показа шокиращи кадри от живота на политическите затворници в китайски трудови лагери.

На 20 юли 1999 г. китайското комунистическо правителство издава заповед за унищожаване на Фалун Гонг, под предлог, че е "еретична" организация, която заплашва социалните устои.

Комунистическото правителство започва масови арести, хвърля зад решетките стотици хиляди последователи на Фалун Гонг и ги изпраща в трудови лагери, за "превъзпитание".

Видео от площад "Тиенанмън", заснето през 2001 г., показва нагледно как полицията арестува и бие стотици поддръжници на Фалун Гонг, докато протестират мирно срещу държавните репресии.

Една от арестуваните е Ифей Уан. Тя участва в протеста заедно със сестра си. Ифей, бивш журналист в структурите на китайската комунистическа партия, сега живее в Калифорния, САЩ.

Двете сестри са арестувани, тъй като държат плакат в подкрепа на Фалун Гонг. Впоследствие ги разделят и хвърлят в затвор.

Ифей е освободена, благодарение на благосклонен полицай, но сестра ѝ Къфей няма този късмет. След четири месеца в трудов лагер, близките на Къфей получават известие, че е починала от инфаркт. Но по вида на тялото ѝ, близките разбират, че Къфей е била изтезавана до смърт. Днес, близо 20 години по-късно, те все още не могат да я погребат.

През 2015 г., Гордън, съпругът на Ифей, заминава за Китай, за да посети женския трудов лагер в провинция Дзилин, където Къфей намира смъртта си. Там той, придружен от роднина на Къфей, успява да заснеме със скрита камера видео, докато чака за среща с новия директор на лагера.

"Минаха 15 години и още не сме го видели... просто искаме да видим тялото", казва роднината на Къфей на директора. "Искаме да знаем дали все още е тук. Всяка година изпращаме писмена молба да видим тялото."

"Тялото е все още тук", потвърждава директорът. "Всяка година плащаме на моргата; аз се подписвам за него всяка година, всеки шест месеца."

По време на разговора директорът заявява, че семейството не може да види тялото.

"Ако искате да видите тялото, ще ви позволя, но само ако се съгласите, че е починала от естествена смърт", настоява той.

"Нямате доказателство, че е починала от естествена смърт", възразява роднината. "Т.е., тя не е починала от естествена смърт!"

Накрая близките на Къфей си тръгват от лагера с празни ръце, но Гордън няма намерение да се отказва.

"Искам да разоблича истината за смъртта на Къфей", заяви той пред FOX 11. "Искам да ни предадат тялото ѝ. Искам да разкажа какво се случи на семейството ми. Правителството изобщо не спазва законите. Няма да се откажа, докато не ни предадат тялото!"

Дългите години страдание се отразяват тежко на Ифей. Тя започва да плаче дори при споменаване името на сестра ѝ.

"Не мога дори да мисля за нея, защото ми се къса сърцето. Спомням си времето, когато бяхме малки и играехме заедно. Тя беше прекрасно момиче."

Видео с риск за живота

Мин Ю, приятел на семейството, също е бил в трудов лагер заради подкрепата си за Фалун Гонг.

"Имах процъфтяващ бизнес; имах фабрика за дрехи с над 100 работници, но загубих всичко, след като започна преследването."

Ю сподели пред FOX 11, че е успял да заснеме със скрита камера видео в лагера, където бил затворен. За целта се наложило да подкупи един от надзирателите.

Става въпрос за трудов лагер, придобил печална слава по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Последователите на Фалун Гонг в този лагер били принудени да работят почти без прекъсване, за да произвеждат стоки за износ по цял свят, разказва Ю.

На задържаните не давали почивка; някои били толкова изтощени, че заспивали направо върху работните маси.

Ю заснел още едно видео, което показва как последовател на Фалун Гонг бива жестоко осакатен от надзиратели в лагера. Кадрите са на мъж, прикован към легло, изнемощял от недохранване и с рани по тялото.

"Ако те хванат, че снимаш в тези лагери, може да загубиш живота си", казва Ю. "Китайската комунистическа партия има квота за хора, които трябва да бъдат убити, и аз съм един от тях."

Ю заснел още видеа, благодарение на камери, скрити в различни стоки, като часовници и ключове за кола.

Един от записите е запечатал последните мигове от живота на мъж, издъхващ върху болнично легло, до което седи обляната му в сълзи съпруга. Ю разказва, че мъжът бил в лагера, защото практикувал Фалун Гонг. Изтезавали го жестоко, докато не получил удар.

Да намериш смелост

"Това са нормални хора, които просто искат да живеят живота си", коментира Кей Рубачек.

Рубачек е продуцент във филмовата компания "Сууп филмс", чийто документален филм, "Да намериш смелост"изобличава фактите за организираното от китайската държава преследване на Фалун Гонг и борбата на семейството на Къфей да получи тялото ѝ.

"Не става дума за смърт от инфаркт. Става дума за нечовешко изтезание, и то по каква причина? Поради това, че Къфей се е застъпила за свободата на убежденията: нещо, което ние приемаме за даденост!"

На 16 май 2019 г., в Ню Йорк, САЩ, близо 10 000 последователи на Фалун Гонг от цял свят шестваха в грандиозен, трикилометров парад, който призова за край на преследването в Китай. Някои носеха плакати с текст "Освободете тялото на сестрата", и се отнасяха именно за тленните останки на Къфей Уан.

"Инфаркт при 30-годишна жена: това е типична лъжа, изречена от един тоталитарен режим", заяви Шон Стийл, лидер на Републиканската партия в щата Калифорния.

"Трябва да говорим за Китай и за положението с човешките права там", добави Стийл.

Положението с човешките права в Китай е едно от най-тежките в света, според Амнести Интернешънъл.

"Амнести Интернешънъл е документирала масови и нечовешки нарушения на човешките права на Фалун Гонг", каза Франциско Бенкосме, директор за Азия в Амнести Интернешънъл САЩ. "Не се замисляме за тези неща, защото не ги виждаме."

"Трудно е за вярване, дори прекалено за излъчване по телевизията", каза Стийл. "Но е важна история, защото засяга милиони хора. В същото време е лична история, която се развива в Лос Анджелис, Калифорния. Ако хвърлим светлина върху нея, може би ще помогнем за спасяването на живота на много хора, които дори не познаваме."

Стийл обеща пред FOX 11, че ще докладва за случая на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, и обяви намерението си идната пролет да представи темата за преследването на Фалун Гонг на националната среща на Републиканската партия.

Китайското посолство в столицата на САЩ, Вашингтон, не се отзова на поканата за коментар.

Източник: http://www.foxla.com/news/national-news/undercover-video-reveals-brutal-treatment-of-falun-gong-prisoners-inside-chinese-labor-camps

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/world/1012-foxla-fox11-skrita-kamera-kitai-trudovi-lageri.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!