Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комисарят на ромите пред ФАКТИ: Каракачанов лъже като долен мангал

"Всичките ромски гласове за ВМРО са купени"

Комисарят на ромите пред ФАКТИ: Каракачанов лъже като долен мангал

Публикувано във факти.бг:

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България разговаряхме преди време по повод напрежението в Габрово. Стана дума и за предстоящите тогава евроизбори. Асенов заяви, че няма да се допусне националистите да купуват ромски гласове, като ще се направят специални екипи срещу това нещо. Е, евроизборите вече отминаха, а резултатите на някои партии са особено интересни. За равносметка на случилото се ФАКТИ разговаря с Петко Асенов.

Г-н Асенов, Волен Сидеров след изборите каза: "ВМРО се договориха с ГЕРБ и ДПС. Договориха се и получиха този резултат на изборите, този купен вот. Имам страшно много информация, ще я предоставя на съответните институции". Резултатът на ВМРО от около 7.5% действително е странен, предвид, че "Атака" и "НФСБ" общо едва събират 2%.

- Доста е странен. Имам информация за резултатите от ромските секции - голяма част от хората са гласували за ВМРО. Пещера, Долна Баня, Самоков, Кюстендил, масово е. Каракачанов видях в едно интервю казва на Волен Сидеров, че лъже като циганин. Самият Каракачанов обаче лъже не като циганин, а като долен мангал. Една партия, която казваше, че циганите не стават за нищо, че ще ни правят на сапун, ще ни пращат в Пакистан, че рекетираме обществото, че сме нагли, започнаха да ни бутат къщите при -10 градуса, оставиха деца, семейства на улицата. Как така всички наши хора сега изведнъж подкрепиха ВМРО? Няма секция в България в ромските махали, където да не са подкрепили ВМРО. Аз лично излезнах с апел преди изборите да не се пипат ромските гласове, да се стои далеч от ромските тартори. Но отново пипаха.

-Едва ли обаче само от ВМРО са работили с ромите.
- Давам гаранция, че всичките гласове, които са получени за ВМРО от ромските махали, са платени. Не мога да кажа за ГЕРБ, БСП и ДПС. БСП например изпусна отдавна нещата в ромските квартали. 100% ВМРО са работили с нашите тартори по места. Опитахме се да го предотвратим, но отново се случи. Ето например на "Факултета" знам кой е тарторът, той ми каза лично, че работи с Каракачанов, координатор е за цяла София. "Патриотите" уж много ни мразят, а идват при нас за гласове и после се хвалят, че се представили добре на изборите. Това не е ли наглост. Защо идват при нас "социалните паразити" и т.н.? Може би защото не могат да привличат другите хора. Идват и дават куфарите с парите на тях. Дори при нашите грамотни момчета и момичета не смеят да отидат.

- БТВ излъчи разследване за купуване на гласове в Монтанско. Вероятно това са неща, които се знаят от всички. Полицията, прокуратурата не успява ли да пресече кардинално практиката? 
- Свързахме се с ДАНС. Знаем, че Прокуратурата е образувала няколко досъдебни производства, но не знаем докъде са стигнали. По места бяха извикани тези тартори преди изборите. Те се подписаха, че няма да се занимават с продажба на гласове. Някои от тях бяха обискирани и у тях намериха списъци. Никой не казва какво стана с тези списъци. Ние искаме от ДАНС да ни кажат какво стана. Ще има ли осъдени тартори? В Монтанско, Медковец например, ще има ли осъдени по бързата процедура. Иначе ще трябва ние да се заемем. Ето например световния шампион по бокс Серафим Тодоров сега съм го извикал от Германия да види какво става в неговата махала в Пещера. На него не му се вярваше.

Имате ли информация за каква сума се търгува един глас?
- От 20 до 100 лева, доколкото разбрахме.

Габрово утихна и се сетиха за вас по други причини. Не е ли неприятно да съществувате просто като някакви бройки гласоподаватели? 
- Почнаха да ни търсят всички организации и партии. Лично на мен ми предложиха в няколко листи да влезна, но реших, че сега не е моментът. Иначе хората са зависими от тарторите, които им дават заеми, това са лихвари. Взимат им социалните помощи. В тях са дебитните им карти. Къде е държавата?

Традиционно изтекоха и кадри с роми, които хал-хабер си нямат на какви избори и за кого гласуват. Не е ли нужна някаква програма за политическо ограмотяване, която впрочем не би била излишна за всички българи?
- Решил съм да направя среща с по-популярните ни лидери - Илия Илиев на ДРОМ, бат Сали, цар Киро, Тома Томов, както и ромските кандидати за евродепутати в различните листи. Ще обсъдим какви мерки можем да вземем, защото предстоят и местни избори. Не може тези роми да гласуват за националистически партии, а ние да нямаме представителство. По места вече 80-90% от гражданите са роми. Не е изключено да създадем и ромска партия. Най-важното е обаче да се неутрализират тарторите, търгуващи с гласове по места. Иначе няма смисъл.

София / България

Източник/ци: https://fakti.bg/mnenia/383907-komisarat-na-romite-pred-fakti-karakachanov-laje-kato-dolen-mangal

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!