Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вучич вдигна войската в бойна готовност заради арести на сърби в Косово!

Сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово, предаде Танюг, цитирана от БТА и БНР.

По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Президентът започна интензивна дипломатическа дейност, бе съобщено на Танюг от кабинета на Вучич. Той е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово.

От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа.

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич съобщи, че косовските специални части с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „с цел да заплашват и да предизвикат паника с арестите“.

Косовската полиция междувременно съобщи, че е срещнала „въоръжена съпротива“, в която е пострадал неин служител в Северно Косово по време на операция срещу организираната престъпност, предаде АФП.

Инцидентите са станали в Косовска Митровица, която е населена предимно с етнически сърби.

В акцията полицията задържала „полицаи и граждани“, обвинени, че са част от престъпни банди, които се занимават с контрабанда на стоки и са замесени в корупция. Официално не се съобщава колко са задържаните етнически сърби.

„В резултат на съпротивата полицай е бил ранен, животът му не е в опасност“, съобщи полицията.

Сръбски представител, пожелал анонимност, заяви пред АФП, че е имало престрелка в северния етнически сръбски град Зубин поток. Според Белград целта на акцията на Прищина е сплашване на сърбите и предизвикване на паника.

Операцията на косовските сили на реда е обхванала и други части от страната. „Потвърждавам, че това е операция на органите на реда и нищо друго. Призовавам сърбите на север към спокойствие и спазване на закона“, заяви премиерът Рамуш Харадинай.

Прищина обяви независимост от Белград през 2008 г., но Сърбия, според чиято конституция Косово е неразделна част от нейната територия, блокира страната от членство в международни организации.

Контрабандата в района е широко разпространена, след като миналия ноември Косово наложи 100-процентови мита върху вноса на стоки от Сърбия.

Най-малко петима сърби са арестувани тази сутрин от косовските специални части за предполагаемо участие в организираната престъпност. Арестите бяха извършени във всичките четири сръбски общини в северната част на Косово.

Източник/ци: http://epicenter.bg/artic

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!