Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как "лобито на Тръмп" може да обърка всички сметки в Европарламента

На хоризонта се очертава нов десен алианс, който може да стане трета сила в Брюксел

Под егидата на Стив Банън се подготвя консервативна про-Тръмп група, която има потенциал да измести дори социалистите от второто място

Епицентър.БГ 

Пролибералните медии побързаха да разтръбят за "огромното отстъпление" на традиционните десница и левица в Европарламента след проведените през последните дни европейски избори. И спешно да обявят за победители либералите и зелените. 

По последни сметки, цитирани от БНР, Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа сила в новия Европейски парламент със 178 евродепутати.

Втори остават групата „Социалисти&Демократи“ със 147 места.

На трето място излиза Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) – 101-102.

На четвърто е групата на Зелените/Европейски свободен алианс със 70-71 депутати в новия ЕП. 


Резултатите показват значителен спад за традиционната десница и левица за сметка на либерали и Зелени. Групата на Европейските консерватори и реформисти, която бе трета по сила в предишния ЕП, вече е пета с 60 евродепутати. 

Веднага след това се нареждат двете евроскептични групи, които бележат по-добър резултат – „Европа на нациите и свободите“ – 57 евродепутати в сравнение с 36 досега и „Европа на свободата и пряката демокрация“- 56 при 42 досега. 

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс е със 71 представители. 

В сметките обаче не влиза една сила, която се ползва с необичайна подкрепа отвъд Океана. 

Както съобщи вчера Би Ти Ви, от седмици в Париж работи бившият стратег на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Стив Банън. Основната му цел е да изгради невъзможни до момента мостове между крайно десните лидери в Европа. 

„Салвини, Орбан, Льо Пен... искали били да разрушат ЕС! Не, те искат да го реформират отвътре, като Съюз на независимите нации. И така той ще е по-силен”, заяви Стив Банън. 

Може ли Стив Банън да "реформира" състава на Европейския парламент? Може, и още как! 

Според експерти, основна цел на Банън е да създаде гръбнака на новата десница в Европа.Събирайки на едно място Матео Салвини (Северна Лига печели 25 евродепутати), Виктор Орбан (Фидес на унгарския вицепремиер ще има поне 14) и Марин льо Пен (чийто Национален сбор има поне 23-ма), той ще има най-малко 62 евродепутати. Това моментално прави новия алианс пета по големина група в Европарламента. 

Да, ще трябва Орбан да бъде "изтеглен" от групата на ЕНП, но нима това е невъзможно след замразяването на членството на партията му? Да, Северната лига ще трябва да излезе от „Европа на нациите и свободите“. В същата група е и партията на Марин льо Пен. 

Оттам нататък става още по-лесно. Партията Брекзит на Найджъл Фарадж спечели изборите на Острова и ще има 24 евродепутати. Да, тя е член на „Европа на свободата и пряката демокрация". Но какво от това? 

Сметката набъбва до 86. А това вече прави новата група четвърта по големина. 

А ако Банън успее да привлече управляващата в Полша "Право и справедливост", която в момента е в групата на Европейските консерватори и реформисти, сметката вече стига до 110. 

Според правилата, за създаването на група са необходими минимум 25 евродепутати от поне 7 държави-членки. 

Дотук преброихме пет. Какво пречи да бъдат приобщени австрийската Партия на свободата с нейните трима евродепутати? И дори гръцката Златна зора с нейните 1-2? 

И кой може да попречи на българската ВМРО и други малки десни европейски партии да се приобщят към протръмпистката консервативна група? 

Така новият алианс в Европарламента ще може да разчита на поне 115-116 евродепутати и твърдо ще е трета сила в Брюксел. 

А ако повече от по-малките партии от групите на Европейските консерватори и реформисти, „Европа на нациите и свободите“ и „Европа на свободата и пряката демокрация“ решат да се присъединят, защо да не се бори дори със социалистите за второто място? 

И така да стане незаобиколим фактор в управлението на Европа?

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Kak--quot-lobito-na-Tramp-quot--mozhe-da-obarka-vsichki-smetki-v-Evroparlamenta-/184151/11/33

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!