Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Станишев: Не оставки, трябва да направим анализ защо за втори път губим "спечелени" избори!

Въпросът не е за оставки, трябва да направим анализ защо БСП за втори път губи избори, които са изглеждали спечелени, сякаш поднесени на тепсия.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред българските медии в Брюксел. Станишев коментира резултата от изборите за Европейски парламент, на които БСП остана на второ място със значително изоставане от победителя ГЕРБ. 

„Резултатът е разочароващ, но това не е последната битка, която водим. Ще имаме очевидно 5 евродепутата, което е с 1 повече от предишния път. Важно е да се направи трезвен анализ, защото преди 1 месец, според всички социологически проучвания, водихме пред ГЕРБ, а сега загубихме за пореден път“, посочи Станишев. 

„Преди един месец БСП водеше почти във всички проучвания. Струва ми се, че 2017 г., когато отново имаше ситуация, която беше благоприятна за БСП, всички очаквахме да спечелим тези избори. Тогава покрай добрия резултат, не се направи истински анализ на причините на загубата, сега се повтаря същата ситуация. Това вече е системен проблем”, смята лидерът на ПЕС. 

Имаме нужда от бърз анализ на причините, довели до това БСП да не бъде припозната като алтернатива на ГЕРБ, повтори Станишев.

Той открои няколко проблема. Подчерта, че социалистите са загубили време във вътрешни разправии преди кампанията, но по време на кампанията не са успели да преодолеят натрупаните негативи. 

Вместо да се борим за разширяване на влиянието, делихме твърдите избиратели на БСП, анализира президентът на ПЕС.

Станишев каза още, че по време на кампанията навсякъде са го питали "защо не сме в парламента". Парламентарната група на БСП излезе от Народното събрание с решение на Националния си съвет от 17 февруари и още е извън пленарната зала.

„Битката се води на тепиха и като си вън от парламента пропускаш да отправиш своите послания пред широката общественост“, подчерта Сергей Станишев. 

Станишев подчерта още, че в България не се е състоял истински европейски дебат. А това е станало навсякъде в държавите, където има повишена избирателна активност на изборите за ЕП. 

У нас евроизборите се превърнаха в репетиция за местните избори, смята Станишев. Според него БСП трябва да реши на кого говори - дали на тези 60% еврооптимисти, виждащи бъдещето на България в ЕС или на онези 20% евроскептици. Станишев отбеляза, че през последната година и половина в БСП се е говорило доста евроскептично.

Той припомни и изказването си пред конгреса на партията в края на януари, в което предупреди, че който копае окопи между БСП и европейското социалистическо семейство се прострелва в крака. 

Президентът на ПЕС анализира още, че на тези евроизбори не са се сбъднали прогнозите за националистическо цунами, нито за това, че ПЕС ще остане на трето място. Социалистите са втори. Станишев каза още, че вижда в зелените, комунистите и крайно левите естествени съюзници в бъдещия Европейски парламент. Либералите ще трябва да направят своя избор, подчерта още Станишев. 

Според него във вторник ще има заседание на Националния съвет на БСП. Станишев предупреди, че не трябва да се взимат прибързани решения. Трябва да предложим линия, която да даде надежда на хората, категоричен бе той.

Източник/ци: http://epicenter.bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!