Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министърка на ГЕРБ навръх 24 май: Върнахме младите в България. Заплатите скочиха с

Кадри: БТВ

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова разкри в БТВ, че IT специалистите в България получават най-високи заплати и направи съпоставка с месечните възнаграждения на техните колеги в Англия и Германия.
Според Русинова един млад човек, който е завършил IT образование или в сферата на финансите, може да има много добро кариерно развитие в България.

Ето по-важното от това, което каза Зорница Русинова:

„В България средната заплата сега е 1165 лева, във Великобритания е 5051 лева, а в Германия – 9466 лева. У нас обаче средната заплата е с най-бърз темп на нарастване, като в София стига до 1600 лева, а на други места – 1200.

Един IT специалист у нас взема 3500 лева, а нето – 2330. Във Великобритания заплатата е 9766/7151 лева, а в Германия – 8018/4899 лева.

Тук обаче трябва да имаме предвид, че в България данъците са най-ниски, плоският данък е 10 %.

Докато в Германия при по-високо възнаграждение, данъците са 30-42 %. По-високи са и осигуровките. Другата разлика между България и останалите членки на ЕС, е вноската, която работникът трябва да плати в осигурителната система. Тя е доста по-ниска – 12-13 %. За справка в Германия е 15 %.

Различно е и качеството на живот, цените за наеми, жилища, разходи за ипотечни кредити, цени за детски градини. Метрото в София например е най-евтино в Европа, под 1 евро.

Имаме програма, според която един млад човмек, който е завършил IТ образование или в сферата на финансите, това са секторите в момента с най-бърз темп на нарастване на заплатите, може да има много добро кариерно развитие в България, не само защото у нас много бързо се минава през кариерната стълбица.

Всеки един млад човек, който е завършил високо и качестевено образование, е добре дошъл във всяка една фирма.

През миналата и по-миналата година се наблюдава почти изравняване на българите, които са излезли от страната и са се завърнали в нея. През миналата година от около 30 000 завърнали се българи, 16 000 са студенти, които са завършили.”

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!