Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Страх е сковал Територията, подклаждан от непрестанните обиколки на

Четири дена преди изборите страхът на Територията е по-голям отвсякъде. Подклаждан от непрестанните обиколки на Цветанов и Борисов из страната и срещите им с администрацията и гражданите. Посланието е ясно – вие зависите от държавата. Държавата – това е ГЕРБ. Ако нас ни няма, вие няма да получавате заплати, ще бъдете безработни, няма да можете да пътувате, няма да получите никъде работа. А ако спечелим, а вие не сте гласували за нас, нали разбирате какво ще ви се случи? Вижте ни – ние владеем цялата държава, владеем всички институции, съдебната система, медиите – къде ще мърдате?

Един познат ми разказа как като служител в община е замъкнат на великото гербаво събиране в неделя. Няма „не искам“, няма „недей“. Задължително! Ако искаш да нямаш проблеми. И да си запазиш работата. И не само да отидеш, но и да правиш щастлива муцуна от гледката на корумпетата, които те убеждават, че са много и са силни благодарение на твоя глас.

Страхът въздейства не само върху съзнанието. Той е свързан с инстинкта за оцеляване. А именно оцеляването е поставено под въпрос на Територията. Понякога дори смъртта не е толкова страшна. А безкрайната агония в мизерия и гладните очи на децата тия, неплатените сметки и невъзможността да си платиш лечението. И разумът и сърцето ти крещят, че трябва да се спасиш, да оцелееш, дори с компромиса да гласуваш за една партия, която според теб и без това ще спечели, защото държи всичко.

И се обръщам днес към хората, които мислят по този начин. Към хората, които се страхуват – храната на мафията е вашият страх. Те са зависими от вас, а не вие от тях. Те са се изкатерили по гърбовете ви, за да размахват сега камшикът, от който се страхувате. В началото вярвахте, имахте надежда, след това се примирихте, че всички са маскари и продължихте да гласувате или ходихте за гъби в изборния ден. А сега страхът ви разяжда и не смеете дори да си помислете какво ще се случи, ако не гласувате за шайката. Страх ви е да си помислите.

Затова ще ви кажа – колкото и да ви убеждават в противното, няма как да разберат как сте гласували. Това не могат да узнаят. И….светът е голям и надежда има навсякъде. Администрацията не е единствената работа, вашето малко населено място не е единственото под слънцето. Знам какво ви е, аз също съм работила в община, трудното е да приемеш, че може да промениш живота си. Но можеш и всъщност е много по-лесно да не си зависим. И не могат да ви махнат току така. За държавните служители е по-лесно да бъдат съкратени с една промяна в структурата. Но всичко останало подлежи на съдебно обжалване, а все още трудовите дела се печелят по справедливост и по закон.

И какво по-страшно може да бъде от ежедневната агония, която ще става все по-голяма. Всеки ден давате все повече пари в магазините за храна. Не за луксозни стоки, а за елементарни жизненонеобходими стоки. Всеки ден лекарствата се увеличават, говори се сериозно за увеличаване на здравните осигуровки и задължителна здравна застраховка. Ако влезете в болница и нямате пари, направо викайте поп. Колко по-страшно може да стане? Помислете.

Осъзнайте, че мафията се крепи на вашия страх. Ако не се страхувате, не могат да ви победят. Защото все още, по Конституция, закон, морал и същност, ТЕ СА СЛУГИ НА НАРОДА, А НЕ НАШИ ГОСПОДАРИ!

Аз не се страхувам. И когато осъзнах, че не могат да ме държат с нищо и че имам свободна воля да решавам какво да правя и какво да говоря, се почувствах свободна. А свободата е най-важното нещо, за да има гражданско общество, за да има суверенна и правова държава и накрая – да бъдем европейска цивилизована държава, в която цар е законът, а не бай Ганьо!

А и на герба имаме лъв, а не овца!

Елена Гунчева

Снимка на Елен Гунчева.

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!