Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За какво да гласувате "Тренд" и "Маркет линкс" обявиха вече победителя на Евроизборите! Познайте Кой? Да ви подскажем? "доходи, доходи и пак доходи" за апартаменти, къщи, офшорки

Image may contain: 1 person

"Маркет линкс": ГЕРБ води с 29,6% пред БСП - 27,5%

Ново социологическо проучване на агенция "Маркет линкс" дава преднина от близо 2% на ГЕРБ пред БСП за предстоящите европейски избори. 

"Разлика има. Докато предишния месец отчетохме предимство на БСП, този месец тенденциите се променят", коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" в ефира на БТВ. 

"Проучването е от преди 2 дни, ГЕРБ има 2% преднина. Това го отдаваме основно на по-активната кампания на ГЕРБ особено в лицето на гражданите", каза социологът и добави: "Когато премиерът излезе и каже, че всичко е под контрол, хората се успокояват." 

По думите му това не е изненадващ обрат, тъй като е имало близо един месец между предишните резултати, които са давали лека преднина на БСП. 

"Към момента ВМРО са четвъртата партия, която влиза в парламента. Четири партии са сигурни, много вероятно е да са пет", обясни Живков, като допълни, че петата партия е "Демократична България". 

Според проучването,

ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите,

БСП - 27,5%,

ДПС - 6,9%,

ВМРО-БНД - 5,7%,

Демократична България - 4,7%.

По данните от проучването на Маркет Линкс избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%. Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, обясни Добромир Живков.

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат резултатите от проучването.

След скандалите "Апартамент гейт" и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?".

В този контекст нагласите към политическата класа като цяло няма как да бъдат добри, отбеляза още Добромир Живков.

Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът.

По думите му гражданите не одобряват това, което виждат и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в европарламента.

"Тренд": ГЕРБ се стабилизира, изпреварва с 31,5 % БСП, която събира 30,4 %

Стабилизиране на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите дава на партията на Борисов минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП. 

Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. ВМРО остава на ръба на бариерата. 

Това показва национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. 

Възстановяването на ГЕРБ е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%. 

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент (5,8%).

“Воля” успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите. 

Обединението “Демократична България” не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

По-надолу в подреждането остават

“Коалиция за България” (2,4%),

“Атака” (2%),

Патриоти за Валери Симеонов (1,3%)

и “Възраждане” (1,2%).

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Market-links--Dni-predi-evroizborite--GERB-vodi-pred-BSP/183650/2/0

http://epicenter.bg/article/-quot-Trend-quot--GERB-se-stabilizara--vodi-/183657/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!