Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ева Майдел: Целта на ГЕРБ е доходи, доходи и пак доходи. Все повече хора се връщат в България (Почти не останаха хора извън България)

Целта на ГЕРБ е доходи, доходи и пак доходи

Автор:
Таня Джоева

Ева Майдел е родена на 26 януари 1986 г. в София. Завършва частна езикова гимназия „Проф. Васил Златарски“ (2005). Има бакалавърска степен по „Международни отношения и бизнес администрация” от aмериканския университет „Джон Кабот” в Рим, Италия, както и следдипломна специализация по лидерство от Harvard Kennedy School.
Представител на ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент от 2014 г. Член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и на Делегациите за връзки с Китайската народна република и САЩ. Тя е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON). От края на 2017 г. е председател на Международното европейско движение.
Автор и съавтор на 1499 законодателни поправки, 322 изказвания в пленарна зала и докладчик за общо 18 законодателни и незаконодателни предложения.
През март 2017 г. е избрана за Най-добър евродепутат в областта на новите технологии. Същия месец е селектирана от „Политико“ сред „най-впечатляващите 28 души от 28 държави“, които променят, трансформират и движат Европа през 2017 г.
През декември 2018 г. е включена в списъка на 20-те най-влиятелни млади политици в света в класацията на глобалната мрежа за политика Apolitical. Избрана е сред „20-те жени, които изграждат образа на Брюксел“ за 2018 г. на „Политико“.

- Госпожо Майдел, натрупахте опит в Европарламента, сега участвате динамично и в кампанията в България. Според вас има ли разлика между дневния ред на Европа и на нашата страна? Кои са общите проблеми и кои са специфично българските?

- Разбира се, всяка страна членка има свой специфичен дневен ред. Това, което е важно е, че Европа може да даде решения за много от проблемите, с които ние се сблъскваме.

България трябва да произвежда повече, въпреки, че в момента произвежда в пъти повече отколкото през социализма. За да има повече производство насочваме финансиране към бизнеса. Използваме фондове, за да изкараме от забвение най-тежките региони в България. Европа трябва да стигне най-вече до тези кътчета от България, където има най-много нужда от нея. Тези неща подобряват, макар и бавно живота в България и това вече има ефект – все повече хора се връщат да живеят в България. Даваме си сметка, че тенденцията на изтичане на мозъци и българска кръв трябва да спре. Това е българският дневен ред и той има своето европейско решение. За такава Европа ще работя аз с подкрепата на гражданите за номер 12 в интеграланата бюлетина и преференция за мен с номер 104. 

Към вече споменатите проблеми трябва да прибавим и този с миграцията и сигурността, който е общ за цяла Европа. Ние не трябва да допускаме тези проблеми да станат отново основно национални. Това би било сериозен проблем за България.

Станахте известна с Голямото българско хоро, с конкурса за Великденско яйце. Как в Брюксел възприемат подобни инициативи, които слагат акцент върху националното, върху традициите? Поздравяват ли Ви колегите, гражданите?

- Истината е, че България има нужда от по-добър имидж в света и в Европа. Много често не показваме това, което можем. България може да е една цветна и атрактивна част от Европа. България е страна на много таланти и имаме нужда да показваме тях, за да променим едни много силни клишета за България. Хорото и българските обичаи са нещо, което е част от нас, но освен това то е много привлекателно и се харесва. Носи енергия и приятно чувство. Нормално е да го използваме, за да привлечем внимание към страната ни, внимание, което освен това е много положително.

Светът е много пъстър, различен. В този свят не можем да си позволим да сме сиви и негативни, ако искаме тук да има инвестиции, туризъм и българите да се приемат добре по света. Затова аз предпочитам да показвам тази страна на България. Тя ще свърши повече работа, отколкото това, което правят и искат да правят някои кандидати – да използват ЕП само, за да показват България като проблем. Не можем да крием – имаме много проблеми за решаване, но България не е само това. Много повече от това е.

- Прави впечатление, че в листата на основния ви опонент – БСП, има

повече нови лица, докато ГЕРБ повече заложи на старите си европейски кадри. За вас това предимство ли е или недостатък?

- В тази кампания всички говорят, че ще защитават българския национален интерес. Въпросът е как се защитава той? С хора, които тепърва ще научват как работи ЕП? Защо хората с опит като Курумбашев и Пирински не са в листата, някой знае ли? Българският интерес не се защитава с анти-европейски изказвания в ЕП. Защитата на българския национален интерес изисква хора, които знаят какво да правят в ЕП, изисква хора, които имат позиции в собствените си групи и в институциите. Ние сме 17 човека, смятате ли, че нашите гласове могат да променят гласуване в ЕП от 750 човека? Няма как българската позиция да се защити, ако нямаме контакти в другите национални групи, ако нямаме влияние в нашата партийна група. Ние имаме всички тези позиции и контакти. Точно затова смятам, че нашата листа е много силна и ще бъде полезна именно за защитата на българския интерес.

- Европейската народна партия, където членува ГЕРБ, защитава отворените граници, либералните ценности, отворения свят. Върху България това има и негативният ефект от емиграцията, особено на младите българи. Как да овладеем този процес? Какво според вас би привлякло образованите българи обратно в родината им?

- В ЕП почти няма партия, която да не подкрепя връзките с трети страни и свободното движение, не е само ЕНП. Това е една от характеристиките на Европа и това няма да се промени. Аз не искам да спираме младите хора да ходят в Европа, да учат там и да трупат опит. Напротив, това може да е само от полза. Това, което трябва да направим е да покажем на тези млади хора, че те трябва да се върнат тук и да намерят своя добър живот в България. Как? Като им осигурим добри доходи и добра среда. Въпросът с доходите е основен за ГЕРБ. Всичко, което правим е насочено към повишаване на доходите – запазване на еврофондовете, привличане на инвестиции, стабилност и предсказуемост на средата. Целта е доходи, доходи и пак доходи.

Градовете имат все по-европейски вид и това също има значение за тези хора. И в този ред на мисли, фактът, че статистиката тази година показва, че има обръщане на тази тенденция и повече хора се връщат в България, отколкото я напускат, показва, че този проблем има решение и подходът на ГЕРБ дава резултат. Не знам какъв е подходът на БСП.

- Вашата равносметка като евродепутат – какво направихте през изтичащия мандат на ЕП и кои ще са първите ви задачи, защо не и каузи, ако получите отново доверието на българските граждани?

- Работих за Европа, която от една страна подобрява ежедневието на хората, а от друга става по-силна икономика в Европа, основана на технологиите. Затова работих за отпадане на таксите по банковите преводи. От следващата година това ще се усети от българите. Например един родител, който издържа детето си в Холандия и всеки месец му изпраща пари, ще спестява от такси около 500-600 евро в рамките на година.

През 2015 г. станах инициатор и съосновател на първото по рода си в ЕС сдружение „Образование България 2030“, в което публичен, частен и граждански сектор работят успоредно с правителството за качествено образование и преодоляване на недостига на кадри. Целим до 2030 г. всички млади да завършват средно образование и да намерят своя път в България.

Работих за привличането на близо 800 млн. евро за българския бизнес по Плана Юнкер и за откриването у нас на първото звено за помощ при еврофинансиране. Работих по премахването на ограниченията в единния цифров пазар в Европа, което от една страна ни поставя в равно положение с останалите потребители в Европа, от друга това е условие за развиване на истински бизнес в европейския интернет, в който няма граници.

В следващия мандат ще продължа да се опитвам да работя за Европа, която решава проблеми. Смятам, че Европа твърде много време отдели на теми като Брекзит. А ЕС е най-успешният политически проект и той трябва да си върне духа, с който правеше живота в Европа по-добър. ЕС доведе мира в Европа, създаде супер икономики и едно от най-добрите места за живеене в света. Трябва да продължи да го прави. Подкрепяйки ГЕРБ с номер 12 в интегралната бюлетина и мен с преференция номер 104, гражданите ще подкрепят една по-силна България в Европа, която ще продължи да защитава националния интерес.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Eva-Maydel-/183598/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!