Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Николай Радулов: Стана традиция престъпниците с лекота да бягат пред очите на органите на реда. М.г. за убийството в Нови Искър трябвало да освободят Маринов като главен секретар, а той стана министър. Сега по тази логика сигурно ще го направят премиер

Над 700 са лицата с влязла в сила присъда, които не могат да бъдат намерени от органите, обясни той

Превърна се в традиция престъпниците с лекота да бягат пред очите на органите на реда. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият секретар и заместник министър на вътрешните работи проф. Николай Радулов във връзка с издирването на предполагаемия убиец в Костенец Стоян Зайков, което продължава 12-ти ден.

Очевидно е, че има системен проблем, а полицията действа като охрана на публично мероприятие, коментира проф. Радулов.

Според него вината не е в струпалите се полицаи, а в разпорежданията, които са неясни. Когато до 3-тия ден извършителят не бъде заловен, шансът да се намери и минимален. Според него още на 5-тия ден лицето е трябвало да бъде обявено за международно издирване.

Не могат да се разкриват престъпления без информационни мрежи и вербувани секретни сътрудници, които познават криминалните среди, обясни той.

Според проф. Радулов полицейските коли из селото и присъствието на много тежковъоръжени униформени не води до успокоение на хората, а до по-силно усещане на заплаха. Необходимо е да се премине към други действия и МВР да се фокусира върху оперативни мерки.

„Имаме характерна ситуация на некомпетентност. Мисля, че когато говорехме за миналогодишното убийство в Нови Искър, казахме, че освен работата по разкриването, честно би било главният секретар да си подаде оставката. Той обаче не само, че не я подаде, а стана и министър. Сега при случващото се най-вероятно ще бъде направен министър-председател, защото такава е логиката на случващото се в страната“, каза той.

Над 700 са лицата с влязла в сила присъда, които обаче не могат да бъдат намерени от органите за обществен ред и сигурност, за да я излежат, каза още проф. Николай Радулов.

Той изрази надежда Зайков да бъде намерен, макар и случайно, но това да не е свързано с поредно убийство.

Източник/ци: http://epicenter.bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!