Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако тези антикорупционери наистина борят корупцията, ще хванат себе си

След няколко дни са изборите а Европарламент. Напрежението расте. Трябва да се помага на статуквото. Защото ако пластовете се разместят, някои от хероите ще изпаднат. Главният прокурор Сотир Цацаров трескаво се бори за оцеляването на сегашния модел – от него зависи бъдещия му пост.

А може и с някой сочен компромат да го държат – в характера е на кукловодите.

И Цацаров свика съвещание с всички шефове на служби, които биха могли да хвърлят светлина върху имотите и офшорките на властта. Срещата се провела в ДАНС. Оттам засилили към медиите няколко клишета: В хода на координацията е уточнено всяка институция по компетентност да обобщи без забавяне информация, съобразно поставените от главния прокурор изисквания, за систематизиране от ДАНС и предоставяне на Прокуратурата. Всичко ви стана ясно.

Най-голямо внимание привличат участниците.

Първо в списъка е името на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Същият, който от дни е център на колосален скандал заради факти около придобиване на имоти на занижени цени от жената, с която живее като семеен и нейни връзки с фирми на главния свидетел срещу кметиците на „Младост“ по делото „Иванчева“.

Втори е министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Още когато бе спуснат за главен секретар на МВР в много медии се изписа за връзките му с висаджийския бос Мето Илиенски. Негови колеги от онова време са категорични, че Маринов е работил в извънработно време за Илиенски. Някои дори твърдят, че е получил подарък жилище от боса. Може и да са слухове, но Маринов нито веднъж не ги опроверга. Може би, защото знае, че някъде има негови снимки от този период…

Маринов отдавна би трябвало да е отстранен не само заради тъмните петна в „творческата“ му биография, но и заради фарса, който представлява министерството под негово ръководство. Достатъчни са кадрите от масовите сцени по опита да бъде разрешен един криминален случай в Костенец. Толкова статисти не са използвани дори в сцените от филма „Троя“…

Важен участник в срещата е и антикорупционерът и заместник на КПКОНПИ Антон Славчев. Та той е с двата крака в скандала „апартаментгейт“ заради недекларирана тераса от 244 кв. м. Медиите изписаха десетки материали, че е абсурдно точно той да проверява своя началник Пламен Георгиев, който пък „блесна“ с тераса с барбекю, сауна, каручка и прочие битови екстри. После стана ясно, че макар и в отпуска, Георгиев е разпоредил Славчев да му докладва всичко, което се случва в КПКОНПИ, за да му казва какво да прави.

Вместо да бъде разследван и отстранен от поста Славчев разследва други, раздава морал под мантията на закона.

Сред главните антикорупционери е и зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков. От години той е считан за близък до кръга „Пеевски“ и силно зависим от върхушката на ДПС. Писано е много за негови срещи с Пеевски в х-л „Берлин“ – щаб-квартирата на олигарха и в офис на ул. „Екзарх Йосиф“. Недялков е считан и за автор на идеята НСБОП да бъде присъединена към ДАНС, с което службата бе обезличена, а много доказани професионалисти да бъдат изхвърлени от системата. Служители на ДАНС пък го наричат „сивия кардинал“ на Пеевски и Доган в агенцията.

Много подходящ човек за борба с корупцията…

Самият Цацаров попадна вчера в скандално разкритие на сайта „Биволъ“. Около 36 часа сайтовете на Имотния и Търговския регистър, както и на Държавен фонд „Земеделие“, бяха блокирани за справки. Причината: „планирано обновяване на информационните системи“. Срокът – до неделя до 18:00 ч. „Биволъ“ свързва временното спиране на Имотния регистър със сделка за апартамент в Пловдив, собственост на главния прокурор Сотир Цацаров от 2007 г. Става дума за информация, оповестена още в началото на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор, а именно дарение от страна на строителна фирма към Цацаров и съпругата му Меглена, изразяващо се в жилище от 56 кв. м. в центъра на Пловдив. Според сайта информацията за сделката е била променена като от дарение в „покупко-продажба“, а по време на обновлението на публичния регистър през уикенда тя просто е изчезнала. Главният прокурор реагира веднага и чрез своя говорител обяви, че няма какво да крие. Всичко около сделката вече бил обяснил пред Етичната комисия на ВСС.

Сигурно е така, но Цацаров е наясно, че се знаят поименно малцината, които вярват на такива „изповеди“ пред органи, съставени и зависими от политически субекти във властта. Знае също че се знаят още много други неща.

На съвещанието са присъствали също главният секретар на МВР Ивайло Иванов – в ролята на комик в операцията в Костенец, директора на ГДБОП-МВР гл. комисар Ивайло Спиридонов, директора на ГДНП-МВР гл. комисар Христо Терзийски (коментиран упорито за главен секретар, но Кой знае защо не предпочетен…), изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова – близка на предишния данъчен шеф, бивш зам.-финансов министър и актуален шеф на Комисията за финансов надзор и доверено лице на Пеевски Бойко Атанасов. Разбира се участвал и домакинът – председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Как точно тези хора ще сразят Ламята, като повечето от тях би трябвало да са обект на разследване и досъдебно производство? Те от каква точно морална позиция ще преследват други, пък били те като тях и заслужаващи възмездие.

Цинично, нахално и брутално. Унизяващо нацията. Всичко това се извършва умишлено при утежняващи вината обстоятелства. И е рецидив, защото въпросните замесени в скандали лица от дълго време упражняват власт и се разпореждат спрямо други лица под прикритието на заеманата висока длъжност и се възползват от всички правомощия, които им дава закона.

Марк Твен е казал: Служителите на държавата са лица, избрани от народа, за да разпределят подкупите.

Но кой чете Твен в наши дни... Сред българските шефове на прокуратурата е на почит генпрокурора на Русия Юрий Чайка, който е изрекъл крилатата мисъл: Най-важното в едно разследване е да не стигнем до самите нас…

Стига ли ви въображението да си представите каква епична битка с корупцията ще подхванат споменатите лица и какви офшорки ще извадят на светло. Та те едно определение за мафия не могат да формулират. Защото нямало у нас такова животно.

Прегледайте още веднъж списъка с антикорупционерите и ще видите, че Церсей от "Игра на тронове" е миловидна и благородна женица.

Борис Петков

Източник/ци: https://frognews.bg/novini/epichna-epichna-kolko-epichna-bitkata-koruptsiiata-nas.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!