Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иво Христов: ГЕРБ вече загуби тези избори политически. Може да победи само с манипулации!

Борисов инспектира обходния път на Поморие и спортната зала в Бургас, посрещат го с хляб и сол

Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори и...

Пълна победа на Герб

Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори и

Иво Христов e роден 1970 г. в  Истанбул.  Юрист по образование, преводач. Превеждал е автори като Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Филип Джиан, Андре Жид и др. 

Журналист в RFI, БНТ, БНР, сп. EUROPEO, сп. А-specto.

Началник на кабинета на президента Румен Радев (2017-2019). Говори френски, английски, испански и руски език.

Кандидат за евродепутат от гражданската квота в листата на БСП (№18) с преференциален номер – 104

- Г-н Христов, напоследък изглежда, че Борисов има фиксация върху вашето име, което най-често попада в публичните му атаки. Ласкае ли ви това? Всъщност, как се отразява това на вашата популярност?
- Не обръщам никакво внимание. Борисов не може да преглътне поражението на президентските избори, защото със самото си присъствие президентът Радев създава неизгоден за него паралел. А той не е свикнал да дели мегдан с никого. Уви, хората одобряват Радев, защото разпознават в него почтен, последователен, ценностен политик, какъвто Борисов не е.

- Какво е усещането ви в края на тази кампания?

- Режимът на Борисов е вселил страх в душите. Никъде няма да видите общински чиновник на наше събрание. Защото в общините вече работят само хора на ГЕРБ, а малцината останали не смеят, защото рискуват да си загубят работата. На места полицията притиска инакомислещите, други държавни органи тормозят бизнеса. Тази задушлива атмосфера е прогонила над 30 000 българи зад граница само през изминалата година. Но надежда има. Залите са пълни. Срещам хората, които телевизията не показва: почтени, работещи и пенсионери, милеещи за България. Говорят ангажирано. Не лукавят. Не очакват облаги, а справедливост и достойни доходи. 

За мен ГЕРБ вече политически загуби тези избори, може да победи само с манипулации. Борисов обикаля страната като актьор без публика, който играе все същите скечове пред нарочно докарани хора. В партията има хиляди нормални хора, които са възмутени от дерибейството на лидерите си. От тях зависи дали ще вземем курс към предсрочни избори или ще продължим агонията.

- През последните години обикаляте много страната и покрай работата ви в президентството и сега покрай кампанията. Каква България ще ни завещае епохата „Борисов“ в политиката?
- Опустошена и обезсърчена. Наплашена. С детски площадки, но без деца, със селски стадиони без футболисти, с „къщи за гости“ без гости. ГЕРБ и бизнес-клиентите на партията приватизираха европейското членство и го превърнаха в джипове и резиденции. Екранната България няма общо с реалната. Там режат ленти и българи се прибират в родината. Всъщност инвеститорите ни заобикалят, а ниските доходи гонят хората на гурбет. Затаеният гняв поболява хората. Институциите не функционират. 

- Традиционно, избирателната активност за Европейски избори е много ниска, интересът е вял. До какво може да доведе това?
- Това улеснява манипулаците. ГЕРБ разполага с пари и средства за натиск и може да организира „служебен“ вот за своята листа. Сиреч управляващите водят с една обиколка преди старта. Това може да се компенсира само с масивно гласуване. През 2016 г. българите масово подкрепиха президента Радев и сега никой не съжалява. Дано осъзнаят залога и сега. 

- На тези избори участват и множество проксита на статуквото, едни синдикални, други екс-коалиционни на ГЕРБ. Очаквате ли много избиратели да се подведат и да обслужат това, срещу което реално биха гласували? 
- Със сигурност те ще разсеят част от гласовете. Сателитите на ГЕРБ водят активна, много професионално „опакована“ кампания. Борисов разполага с неограничен бюджет и механизми, за да ги подкрепя и инструментализира.

- Скандалите около управлението не спират две години. Корупционните разкрития от последните месеци промениха ситуацията. Защо Брюксел не реагира остро, категорично на случващото се?
- Брюксел нехае за България. Това личи от Механизма за сътрудническво и проверка, който не само не притеснява родните корупционери, но и се използва за политическа подкрепа на властта. Последният доклад бе щадящ за България, а след него избухна серия от скандали, които опровергаха заключенията му. Днес българите са гневни, но съдбата ни е в наши ръце. Не бива да се надяваме на помощ от Брюксел.

- Какви са вашите цели в ЕП, ако бъдете избран?
- Да съхраним съюза като гарант на мира в Европа. Да изградим така наречения социален стълб като система от мерки, които гарантират доходите, условията на труд и социалната обезпеченост на хората. Да работим за разведряването на политическия климат на континента, който е крайно напрегнат. Да развиваме електронната демокрация, която да позволи по-пряко участие на гражданите при вземането на решения в ЕС. Приоритетно ми се струва законодателството срещу офшорните зони, където изтичат парите на недобросъвестния бизнес. Както и таксуването на финансовите транзакции. Тези две мерки биха осигурили средства за социална политика. Нужни са инвестиции в човека: в неговото здраве, култура и образование. Светът е все по-технологичен и ще спечели онзи, който има най-квалифицираните хора, а ще оцелее онзи, който има достатъчно културни и хуманитарно изградени граждани. Защото само професионализмът не гарантира обществената хармония. Важна е и ценностната рамка.

- Сякаш има мъртво вълнение преди вота. Вече предупредихте, че ако ГЕРБ спечели, може да няма следващи избори. Какъв е залогът? 
- Залогът е един: победа на БСП или бетониране на статуквото. Ако ГЕРБ победи, реални избори за местна власт наесен няма да има. Правителството разполага с достатъчен бюджетен излишък, за да си ги купи. Съвсем легално, като раздаде пари където трябва. 
Моят призив е да оставим различията за предсрочните парламентарни избори. Към този момент само победа на БСП е предпоставка за такива избори. Разсейването на гласове е подарък за статуквото. 

Източник Общество.нет 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Ivo-Hristov--GERB-veche-zagubi-tezi-izbori-politicheski--Mozhe-da-pobedi-samo-s-manipulatsii/183460/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!