Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ: Българите се връщат! НСИ: 2018 г. повече напуснали страната от 2017 г., всички области с отрицателен естествен прираст. ГЕРБ: Българите се връщат! (Младите в чужбина, старите на ония свят?)

Източник: НСИ

Предизборната кампания е време за обещания и отчет на досегашната политическа дейност. Партиите и големите политически играчи обикновено се стараят да наложат няколко основни тези, които се надяват да стигнат до съзнанието на избирателя и да го убедят да ги подкрепи в бюлетината.

Една от основните тези на управляващите от ГЕРБ по време на настоящата кампания за европейските избори на 26-ти май гласи, че партията се справя много добре с управлението и това трябва да продължи. В подкрепа на тази своя теза водещи представители на ГЕРБ и членовете на тяхната листа налагат упорито едно любопитно твърдение:

„През 2018-та година, за първи път, в България са се завърнали повече българи, отколкото са я напуснали.“

Въпросното твърдение има всички белези на т.нар. „опорна точка“ – нещо, което ще повтаряме при всеки повод, без много да му мислим. Но проверката на фактите изисква да сторим точно обратното, което ще направим в следващите редове, за да стане ясно категорично, че напусналите страната българи са повече от онези, които са се завърнали – противно на твърденията на ГЕРБ.

„Опорна точка“

Невъзможно е да проследим всеки един случай, в който въпросното твърдение е било изречено на глас, но ще дадем няколко примера, за да покажем, че далеч не говорим за случайно изпускане или грешка, а за зададено „отгоре“ решение какво да се говори по време на кампанията.

В първия предизборен диспут на БНТ, където представител на ГЕРБ беше настоящият евродепутат и кандидат за нов мандат Андрей Новаков, той заяви:

„Много хора тук се опитват да говорят от името на народа. Да ви кажа коя е оценката обаче, която ме интересува. За пръв път от 30 години насам, хората, които се връщат в България са повече от тези, които я напускат“

За разлика от други случаи, в които това твърдение остава без реплика от водещи или конкуренти в студиото, в този случай думите на Новаков не бяха подминати – независимият кандидат за евродепутат Ваня Григорова оспори данните, което видимо ядоса Новаков и той няколко пъти повтори, че „това не е вярно“ относно твърдението на Григорова, че числата в сайта на Националния статистически институт не показват това, за което той говори.

В дебата по „Нова телевизия“ между Елена Йончева и Мария Габриел, водачката на листата на ГЕРБ също заяви:

„За първи път миналата година броят на връщащите се в България е по-голям от този на заминаващите“

Друго водещо лице от листата на ГЕРБ – Ева Майдел – използва въпросното твърдение поне два пъти. На предизборна среща в компанията на Цветан Цветанов, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ, тя казва:

„Миналата година е първата, в която има повече завърнали се, отколкото напуснали страната българи и подчерта, че нейният стремеж е тази тенденция да продължи“.

А в интервю за „Фокус“ подчертава:

„За първи път 2018 година е първата година, в която виждаме, че има повече завърнали се българи, отколкото предпочели да напуснат страната“

Бившият регионален министър, министър на европредседателството и настоящ кандидат за евродепутат Лиляна Павлова е малко по-скромна и на среща в София заявява:

„Работата ни дава резултат като за миналата година отчитаме, че броят на напусналите страната е равен на тези, които са се върнали“.

Каква е истината?

В името на информирания избор, от „Барикада“ решихме да направим справка в системата на Националния статистически институт относно въпросното твърдение.

Както всеки би могъл да провери на следния адрес данните на НСИ категорично не потвърждават твърдението, наложено от Новаков, Габриел, Майдел и компания. По същество, думите им всъщност са политическа лъжа.

През 2018-та година емигрантите от България – тоест хората, напуснали страната – са 33 225 на брой, от които 31 263 са с българско гражданство. Същевременно имигрантите, тоест дошлите в България хора, са общо 29 559, от които едва 16 169 са с българско гражданство.

Източник: НСИ

Казано накратко – напусналите България хора с българско гражданство са около 30 000 души, а завърналите се – около 16 000 или почти двойно по-малко.Разликата между напусналите и завърналите се в България хора с българско гражданство е минус 15 094 души през 2018 г. Интересното е, че тази отрицателна разлика дори се е увеличила спрямо 2017 г., когато е била 13 932.

Това са официалните данни на НСИ, публикувани на сайта на институцията на 12 април тази година – малко преди началото на кампанията, по време на която от ГЕРБ повтарят точно обратното.

Дори към дошлите в България да добавим още около 13 000 души с чуждо гражданство, около 1000 с гражданство от друга държава от ЕС и около 12 000 – лица без гражданство или с непоказано гражданство, напусналите отново са повече, отколкото дошлите в България.

Още малко факти

Всички тези числа, разбира се, се потвърждават и от специално изготвениядоклад на НСИ за демографската ситуация в страната през 2018-та година, публикуван през април 2019-та заедно със сухите цифри.

В раздел „Естествен и механичен прираст на населението“ от НСИ посочват:

През 2018 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на страната е намаляло с 46 329 души. През 2018 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. Коефициентът на естественият прираст е -6.5% (-4.1% в градовете и -13.5% в селата), като средно за Европейския съюз този коефициент е далеч по-малък: -0.4%.

Относно механичният прираст (нетното салдо от външната миграция – заселени и изселени), в анализа си от НСИ също са абсолютно категорични: той също е отрицателен – минус 3 666 (в този случай НСИ гледа общия брой емигрирали и имигрирали, като включва не само хората с българско гражданство. Така например от НСИ посочват, че най-висок е делът на имигрантите от Турция (29.9%) и Руската федерация (11.0%)).

Още един изключително важен детайл, който определено не е в полза на управляващите: населението на страната най-вероятно намалява дори по-бързо, отколкото може да улови официалната национална статистика. Този проблем беше разкрит най-ясно през миналата година, когато се получи голямо разминаване между данните на НСИ за напусналите страната българи и данните на статистическата служба на Германия за имигрантите от България. Оказа се, че нашата държава има данни за около 32 000 души, които са емигрирали през 2017-а миналата година, като 7 000 от тях – в посока Германия. В същото време на немска земя са регистрирани 83 000 нови български имигранти.

Немската статистика показва, че България има огромен проблем не само с естествения прираст, а и с механичния, който макар и отрицателен, все пак е наглед по-малък заради близките стойности. Работата е там, че страната ни просто не знае достатъчно за втория проблем. В последното половин десетилетие немските служби регистрират устойчива положителна нетна миграция на българи – между 25 и 45 хиляди годишно, която родната статистика просто не улавя. И през цялото време говорим само за една държава, потенциална дестинация за българските емигранти.

барикада.орг

Източник/ци: http://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!