Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австрия не е България: Правителството на Курц подава оставка след скандал за корупция

kurc

В обръщение към медиите, канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че днес е предложил на президента Александър ван дер Белен да бъдат свикани възможно най-бързо предсрочни избори в страната, съобщи БНТ.

Причината е скандалното видео, в което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на мним руски инвеститор уреждане на обществени поръчки срещу подкрепа за кампанията.

Щрахе е лидер на Австрийската партия на свободата, коалиционен партньор на водената от канцлера Курц Австрийска народна партия.

Пред медиите Курц изтъкна, че въпреки мнгото компромиси, които е правил спрямо Партията на свободата, „злоупотребата с власт е недопустима“.

Себастиан Курц свика предсрочни избори в Австрия , съобщават австрийски медии.

Самият премиер Себастиян Курц е решил да търси подкрепата на избирателите, след като управляващата коалиция беше разтърсена от корупционен скандал.

По – рано се появиха спекулации, че в средата на юли или през септември австрийците ще избират нов парламент, съобщават австрийски медии.

От своя страна опозиционната Социал-демократическата партия на Австрия отхвърли възможността за голяма коалиция с Австрийската народна партия на Курц.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще направи изявление за политическата криза, след като разговаря с премиера Себастиан Курц.

Хиляди австрийци протестираха във Виена с искания за оставката на правителството. Виждаха се и лозунги срещу Хайнц-Кристиан Щрахе.

Публикуването на скандалното видео от двете германски медии – „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“ хвърли австрийското правителство в дълбока криза.

Мнозина политолози поставиха под въпрос дали консервативният канцлер Себастиан Курц все още може да управлява коалиция с крайнодясната Партия на свободата. Свикването на предсрочни избори е ясният отговор на спекулациите. 

фрог нюз, Нюз БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!