Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Възможно ли е? Хем Успели, хем се връщат и то заради най-ниските заплати в ЕС?!? Според Борисов, ДА!: Все повече успели, знаещи и можещи хора се връщат в България заради добрите заплати...

Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България заради добрите заплати на високо квалифицирания персонал. Това каза пред журналисти в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус“.

„Огромни високо технологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия – например най-скъпите камери на „Мерцедес“ се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете“, каза още Борисов.

Той посочи, че пет подобни завода има и в Шумен.

„И аз мога да се обзаложа, че шаситата на BMW ще се правят в Шумен“, коментира Борисов.

Той посочи, че всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи.

„Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници. В същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България. Защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният високо квалифициран персонал получава по 5-6 хил. евро. А 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там“, обясни Борисов и подчерта, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати. 

Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко, каза още премиерът.

На въпрос кога ще назначи зам.-министър на енергетиката Борисов уточни, че в този сектор кадри трудно се намират. 

„Действително търся подходящ човек, но кадрите в енергетиката са доста малко. Поели сме ангажимент към Марици-те, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни“, обясни Борисов. Той посочи, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища.

„И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички“, подчерта министър-председателят. Борисов заяви, че по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в ЕС. 

На следващото заседание на Министерски съвет ще отпуснем около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. Над 80 са фирмите, които са позиционирани на територията и имат постоянни проблеми с инфраструктурата. Решението, което обсъдихме и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, е улиците да бъдат откупени и общината да се погрижи за подобряване и прекарване на инфраструктура, ВиК, електричество, комуникационни мрежи, каза още премиерът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov--Vse-poveche-uspeli--znaeshti-i-mozheshti-hora-se-vrashtat-v-Balgariya-zaradi-dobrite-zaplati/183341/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!