Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извънредно! Порожанов подаде оставка, Борисов я прие

Съобщението е на правителствената информационна служба

В мотивите за решението си министърът на земеделието посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. 

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов. 

Припомняме, че преди пет дни след едночав разпит в  Специализираната прокуратурата Румен Порожанов заяви, че е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска.

Порожанов бе разпитван  във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд "Земеделие".

"В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките - всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено", заяви той. Порожанов подчерта, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.

Скандалите около агроминистъра ескалираха с излизането на информация за имоти, купени на занижени цени. Порожанов декларира луксозен апартамент, по-голям с 8 квадрата от Цветановия на ул. Латинка – 247 кв.м за нищожните 54 016 лв. По време на сделката тази цена от 225,07 лв. на квадратен метър или 115, 07 евро на кв.м е пет пъти по-ниска от средната цена на жилищата в София, измерена от Националния статистически институт – 1017,10 лв. или 547,64 евро.

Два дни по-късно КПКОНПИ излезе със становище, че в имотната декларация на Порожанов  има несъотвествие. От анализа на изходния код на декларацията на Порожанов става ясно, че тя съдържа данни, че имотите и нивите му и на съпругата му са декларирани във вътрешната база данни на КПКОНПИ, но впоследствие информацията е заличена.

КПКОНПИ даде срок на Поржанов да приведе в съотвествие декларацията си.

До момента КПКОНПИ не е отстранила заличаването на данните, въпреки уверенията на министъра, че е поискал да бъде публикувано цялата информация за имотите, придобити и продадени от съпругата му през 2017 година.

Скандалит се върти около имоти на съпругата на Порожанов, който той опитал да прикрие. През 2017 г. Веска Порожанова (съпруга на земеделския министър - бел. ред.) е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя, отбелязва в. "Сега".

От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от Земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви.

В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година.

Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

От Земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на Антикорупционната комисия.


Агенция „Фокус“ публикува справка на случаите, в които министри и зам.-министри от третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов са депозирали своята оставка: 

17 април 2019 г.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка заради стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации за злоупотреби със европейски средства. Манолев отрече обвиненията и обяви решението си да освободи поста като лично. Премиерът Бойко Борисов прие оставката му. 

23 март 2019 г.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка заради информация в медиите за неин апартамент. След разговор с премиера Бойко Борисов, Цачева се оттегли от поста, което решение премиерът прие. По искане на министър- председателя оставка подаде и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Според информация в медии Цачева и Колева са закупили апартаменти на по-ниски цени от пазарните. В скандала с имотите бяха замесени и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Антикорупционната комисия се самосезира, за да провери сделките за апартаментите им. 

16 ноември 2018 г.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов подаде оставка, след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Още същият ден, в който Симеонов подаде оставка, министър-председателят Бойко Борисов я прие. 

31 август 2018 г.

Трима министри - Ивайло Московски (министър на транспорта), Николай Нанков (министър на регионалното развитие) и Валентин Радев (министър на вътрешните работи) подават оставки. С този свой акт тримата министри поемат отговорност за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, отнела 20 живота. Вината на тримата министри се дължи на това, че не са взели мерки, за да предотвратят инцидента. Оттеглянето им е поискано от премиера по време на извънредното заседание на правителството. 

11 юни 2018 г.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подавa оставка. Като мотив за това той изтъква невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Ден по-късно премиерът съобщава, че Петков остава на министерския пост, защото той се справя добре и майките на децата с увреждания го харесват. Борисов отбелязва, че в тази сфера следват палатков след палатков лагер. 

23 февруари 2018 г. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява, че ще депозира своята оставка ден, след като става ясно, че чешката компания ЧЕЗ е взела решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. В медиите се появява информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, която иска да закупи бизнеса на ЧЕЗ, което министърът опровергава. В крайна сметка Петкова депозира своята оставка след разговор с премиера Борисов с мотива, че не иска да има каквито и да е съмнения при провеждането на сделката с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. В средата на март Коалиционният съвет не прие, че има основание за оставката на Теменужка Петкова и тя остана на поста енергиен министър. 

30 октомври 2017 г.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подава оставка, която премиерът Бойко Борисов приема. Решението на Петров идва ден, след като е излъчено медийно разследване, уличаващо министъра, че като шеф на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров. Обществените поръчки са спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Izvanredno--Porozhanov-podade-ostavka--Borisov-ya-prie-/182805/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!