Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всичко или нищо за ГЕРБ. Няма Цветанов. Сам юнак на Коня. Бойко се хвърли сам да спаси

„Дневник“: Борисов пое кампанията на ГЕРБ за евроизборите

Автори Здравка Андонова, Георги А. Ангелов, снимка Булфото

Въпреки заканите на БСП да извади нови скандални данни за злоупотреби на ГЕРБ в средата на кампанията за евроизборите на 26 май партиите по-скоро избягват остри сблъсъци помежду си. След Великденските празници кампанията набира скорост, включително и със започналите телевизионни дебати, но основните играчи засега предпочитат да тичат всеки в своята писта, пише „Дневник“.

По-малко от месец преди изборите социологическата агенция „Алфа рисърч“ прогнозира четири формации да прескочат прага за излъчване на евродепутат – 5.88% от действителните гласове. Това са БСП, която вече има преднина – макар и минимална, пред ГЕРБ, следвани от ДПС и ВМРО, а „Демократична България“ е следващата формация, която е най-близо до прескачане на изборната бариера. Социолозите очакват падаща избирателна активност.

Борисов пое кампанията на ГЕРБ

В последните десетина дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видимо пое кампанията на партията си на централно ниво в свои ръце. След известното затишие в предишния месец той рязко увеличи публичните и медийните си изяви.

Посещението на папата, чийто формален домакин беше, го държеше неизменно в обсега на телевизионните камери. Борисов участваше в много от събитията по време на визитата и охотно разказваше пред журналистите впечатления от папа Франциск. Не пропусна обаче и възможността за политически коментари, като за пет дни – от петък до сряда вечерта, даде две телевизионни интервюта в централни телевизии.

Лидерът на ГЕРБ и премиер остава верен и на традицията си в почивните дни около официални празници да обикаля из страната. Този път за седмица мина през Раковски, Пловдив, Ямбол и Долна Митрополия. Обиколките съвпаднаха и с активно разпределяне на допълнителни пари от държавния бюджет за различни сфери. На заседанието си в единствения работен ден между великденските празници и почивния 1 май правителството за 11 минути отпусна общо 47 млн. лв. за проекти в областта на здравеопазването и образованието. Други 20 млн. лв. ще отидат за дострояването на започнатата преди 40 години болница в Ямбол, а още 20 млн. лв – за нови училищни автобуси. Бонус парите за здравеопазване идват на фона на протести на лекари и медицински работници в различни градове от началото на годината насам.

БСП реагираха с жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) и медийния регулатор (СЕМ) за използване на държавен ресурс по време на предизборната кампания и поискаха Борисов да излезе в отпуск. В четвъртък и президентът Румен Радев заяви, че не трябва да се води кампания с държавни пари. Премиерът даде да се разбере, че няма никакво намерение за отпуска и иронизира социалистите: „И ако те за предизборна кампания считат посещението на папата, силно ме надценяват. Да, имаме много добри човешки отношения с него – дето се вика на малко име ме знае – но да ми влезе в кампанията, да дойде да ме подкрепя три дена, ми се вижда прекалено дори за техните представи“ (Би Ти Ви, 8 май – бел. ред) 

Че кампанията се е прехвърлила на раменете на Борисов, ясно личи и от активността на пресслужбата на ГЕРБ – съобщенията за участията на председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов в събития из страната, които в началото на април наброяваха по няколко дневно, в последните три седмици секнаха. Случайно или не затишието съвпада с изявлението на Борисов от 2 май, че партийното бъдеще на Цветанов ще зависи от резултата на изборите. Според източници на „Дневник“ лидерът на ГЕРБ координира до някаква степен кампанията си и с коалиционните си партньори от „Обединените патриоти“, или поне с ВМРО.

Още по темата четете ТУК

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!