Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къщичка без гости или „бели спретнати имения с две джипчета отпред“

ГЕРБ и компания са направили свой прочит на Ранбосилековото стихотворение „Бяла спретната къщурка“. Оказа се, че в страната има твърде много „бели спретнати имения с две джипчета отпред“, финансирани от еврофондове. Оказа се, че стотици хиляди левове са инвестирани в редица гербаджийски имоти. С идеята, че с нови къщи за гости малки селца и китни махали ще живнат ЕС бе тръгнал да дава пари и към България. Някои обаче са се ориентирали доста добре и са направили ремонти на имотите си, без изобщо да имат намерение да посрещат непознати в тях. Изведнъж къщите за гости се оказаха имения с огради и собствен пропускателен режим.

В цялата схема отново лъснаха имена на видни гербаджийски кадри. Основно действащо лице се оказва настоящият земеделски министър Румен Порожанов и приближението му от фонд „Земеделие“. Явно бизнес нюхът му в структурата е оценен от Бойко Борисов и компания, иначе няма как да си обясним бързата му кариера в МЗХ.

Имаше времена, когато ГЕРБ обичаха да изтъкват евромилионите, усвоени по Програмата за развитие на селските райони, а оттам – и финансирането на къщи за гости. Оказа се, че паричките отново са отивали в джобовете на „техни хора“. Наскоро Ренета Инджова прогнозира, че след скандала с къщите за гости ще има нов с магистрали и манастири. Подобен вариант е напълно логичен. БСП от години алармира за проблемни участъци на знакови пътни трасета. Борисов и министрите му обаче смело режат лентички на всеки 2-3 километра асфалт и се тупат в гърдите за бързото му изливане. Не им пука особено за качеството, а оттам и за възможните последващи инциденти. През последните месеци от БСП засилиха натиска за независими проверки по строителството на пътища и магистрали. Да не се окаже, че отново има замесени министри, „дрийм тийм“, котараци, баджанаци, кумове и родители на гербаджии? Да не забравяме и щедростта на Борисов да финансира манастири и църкви. Че има нужда от индулгенция е ясно, ама дано няма замесени и духовници в прословутото „усвояване“ в лични джобове.

Не може да се отрече, скандалите около ГЕРБ ескалират. Първо се започна с дребни драми, после се стигна до „Апаргаментгейт“, сега сме на „Къщигейт“. Дано да не трябва да очакваме „Дворецгейт“, за да приключим с „Правителствогейт“ и да се отървем от всички подобни схеми и замесените в тях.

автор: Павлета Давидова

http://duma.bg

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!