Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прокуратурата проверява министъра на земеделието Румен Порожанов. Какво мислите, ще успее ли да го оневини?

Прокуратурата проверява министъра на земеделието Румен Порожанов, съобщиха от държавното обвинение.
 
Измамите при къщите за гости се проверяват от прокуратурата съвместно с МВР и целта е да се установят именно нарушенията в работата на министъра и фонд „Земеделие”. 

Порожанов ще бъде проверяван и като шеф на фонда. Тази позиция той заемаше преди да оглави министерството. 

Проверките на къщите за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), нито с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Това съобщи пресцентърът на прокуратурата във връзка с изказване на министъра на земеделието Румен Порожанов по-рано днес пред "Нова телевизия", че "фонд "Земеделие" си е свършил работата, след като е разпоредил стопроцентови проверки на къщите за гости". 

От прокуратурата припомнят, че на 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция " Национална полиция" - МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. 

Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Припомняме, вчера стана ясно, че Спецпрокуратурата се е заела с измамите с евросредства. Операцията се провежда съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Преди седмица пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна. 

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица. 

"Фонд "Земеделие" си е свършил работата. Той е направил всички "чекове" от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости", заяви Порожанов в интервю за "Нова телевизия". Той обеща, че до края на деня публичният списък с всички къщи за гости ще бъде качен на сайта на ДФЗ.

Скандалът доведе досега до две оставки - на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. 

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

С общо петте си години начело на фонда в първото и второто правителство на Бойко Борисов Порожанов на практика е най-дълго задържалият се ръководител на фонда, отбелязва "Медиапул". Институцията разпределя между 1.5 и 2.5 млрд. лв. годишно под формата на субсидии, без да се броят грантовете. Кариерата на Порожанов в земеделието е свързана с ГЕРБ, но той има доверието и на ДПС, което открай време има интереси в сектора, посочва "Медиапул".

Порожанов остана на поста си и по време на предишния скандал с къщите през 2016 година, когато напусна началникът на сектор във фонда Янаки Червеняков, който беше одобрил договори на тъща си. Тогава ДАНС проверяваше и лично Порожанов, но не повдигна обвинения срещу него. Пред Би Ти Ви вчера Порожанов обяви, че съдът е върнал на работа в ДФЗ Червеняков.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Prokuraturata-proveryava-ministara-na-zemedelieto-Rumen-Porozhanov/181768/3/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!