Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тъщата видяла къщата, снахата направила сайт, непознат гост пуснал реклама

Историята с оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова започва да придобива логичното комедийно измерение, до което достига всеки скандал с участието на управляващите. Багдатова-Мизова трябваше да се раздели с позицията си заради информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола.

В опит да минимизира щетите от поредния епизод на сериала „Къща за гости“ министърът на земеделието Румен Порожанов каза в интервю за „Дарик“, че подалата оставка директорка Държавен фонд „Земеделие“ е обяснила пред него всичко. „Тя категорично заявява, че няма нищо общо с къщата и е съдействала да се направи сайт. И по някаква причина е оставила своя телефон“, каза Порожанов.

Каква точно е причината, не става ясно. Но министърът не даде вид да има съмнение към тази очевидно съшита с бели конци история.

В обяснителния режим и в опит за защита на Багдатова-Мизова се включиха и номиналните собственици на къщата за гости „Тара“ в с. Юндола.   Пред Нова телевизия собствениците на къщата за гости казаха, че познават Багдатова – Мизова слабо покрай свекърва й, която има имот в селото. Номинален собственик на къща „Тара“ е Емине Местан, а съпругът й Мехмед Местан е кмет на селото (ДПС).

„Юндола е малко населено място и се познаваме. Тя е снаха на семейство Мизови“, каза Мехмед Местан. По думите му Мизова не е ползвала къщите за гости, защото не е имала нужда да отсяда при тях. „Тази жена не съм я виждал от години. Вчера чух за оставката и за първи път разбрах, че е работила във Фонд „Земеделие“, добави Местан.

Семейството разказа, че не знаят как телефонът на Мизова се е появил в сайта на мястото за настаняване. Онлайн рекламата им била предложена от техен случаен гост преди години, когото не са търсили специално за целта.

По-рано в окото на скандала с построените с европейски субсидии къщи за гости попадна и зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Той вече се сдоби с обвинение от прокуратурата за накърняване на финансовите интереси на Европейския съюз.

Скандалът с Манолев беше толкова голям, че вкара в обяснителен режим цялото управление.

Според официалните данни 746 къщи за гости са изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов призна, че ефектът от европроектите с къщи за гости е неясен, а проверките са обхванали 17% от тях.

След медийните разкрития за ползваната от Манолов къща прокуратурата също се включи в хора за минимизиране на щетите от скандала. Държавното обвинение обяви, че ще провери всички къщи за гости, изградени с еврофинансиране. На проведеното във вторник правителствено заседание премиерът Бойко Борисов се закани, че НАП и МВР също ще участват в проверките. Според Борисов  ще се проверява всичко – от бизнес плановете до наетите строителни компании.

Мирослав Иванов 

http://transmedia.bg

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!