Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС няма да ни достави тази справедливост, която ние отказваме да си извоюваме

Арман Бабикян, ПР експерт и политичски анализатор, пред banker.bg:

Г-н Бабикян, вече са известни кандидатските листи за евродепутати на всички основни политически сили. Какво можем да кажем за тях?

- Листите не носят някаква изненада дотолкова, доколкото самите избори не представляват голям интерес за хората в България. Може би най-голям интерес предизвикваше листата на БСП, заради скандала дали ще присъства Сергей Станишев в нея или не. Тази колизия приключи.

От трите патриотични листи сякаш на ВМРО е най-атрактивна с присъствието на Андрей Слабаков, на Ангел Джамбазки, на ген. Шивиков?

- Има някакви опити да се компенсира разнобоят между трите патриотични формации с подобни компенсаторни механизми като включването на Андрей Слабаков или провеждането на телевизионен конкурс. Или пък обединение в името на Валери Симеонов. Но това са някакви опити за оздравителни механизми на нещо, което като цяло носеше резултат, а сега поотделно е много съмнително дали ще пожъне успех.

Как ще коментирате, че Делян Пеевски отново присъства в евролистата на ДПС, а той дори не уважи представянето й?

- Той най-вероятно отново ще се откаже от место в Европарламента. А третият и четвъртият в листата (Илхан Кючук и Искра Михайлова – бел.р.) вече са доказани евродепутати с опит, с капацитет. Не знам колко е интересно напускането на Делян Пеевски от Европейския парламент, но не по-малко интересно е оставането на Мустафа Карадайъ в него. Дали и той ще освободи мястото си или ще остане в Брюксел? Защото в противен случай ще трябва да се търси нов председател на партията

Вие допускате ли такава възможност, че той може да замине за Брюксел?

- Мисля, че съществува и тази опция.

"Демократична България" има ли шанс за евродепутат с Радан Кънев начело на листата?

- Вижте, не искам да правя прогнози, но поне начинът, по който в момента върви кампанията и поредната неспособност или нежелание да се направи реално обединение на десницата, не предвещават голяма разлика в представянето на "Демократична България". Така че лично аз не очаквам някакви невероятни успехи и не защото личността на Радан Кънев е някаква или не е някаква, а просто хората в дясно за пореден път не получиха това, което очакваха.

Някои ваши колеги казват, че от СДС едва ли не са уцелили джакпота като се коалираха с ГЕРБ и намериха места в тяхната листа?

- Ами, не знам какво точно ще получи СДС от тези избори. И за какъв джакпот става въпрос, след като се оказа в позата на коалиционен партньор на ГЕРБ, от където всички други десни избягаха. И се гордеят с това, че вече са в коалиция с ГЕРБ, и го изтъкват в рамките на кампанията си. СДС реши да се съгласи да направи – не знам дали този път ще се казва исторически или постисторически – компромис, защото изглежда, че историята с ГЕРБ вече приключва, а те си купуват фабрика на 8 септември. Така или иначе, тази формация унищожава моралните устои на СДС, доколкото са останали. За електорални няма смисъл да говорим.

Как възприемате слоганите на ГЕРБ, БСП и ДПС – партиите, които са сигурни участници в следващия Европейски парламент? Те са: "Европа ни чува", "Справедливост сега" и "Ние залагаме на младите".

- "Европа ни чува" не е нещо изненадващо, защото проблемът на ГЕРБ е по-скоро в това, че България вижда неща, които не й харесват. А и доколко Европа чува ГЕРБ...това е доста самонадеяно изказване. След като Европа беше в София в рамките на шест месеца и не успя да чуе основните ни претенции - като изключим Западните Балкани - например, свързаните с транспортните ни фирми. Не знам кой и колко ни чува. Преди много години имаше една кампания "СДС слуша България", така че няма голямо откритие в слогана на ГЕРБ. А пък и хората у нас все по-малко се интересуват дали Европа чува някаква партия. Те очакват самите те да бъдат чути, тук, в България, с всичките си проблеми.

А "Справедливост сега"?

- По-скоро прилича на нещо, което биха произнесли хората от "Правосъдие за всеки", а не толкова от социалистическата партия. Да, хората имат нужда от справедливост сега. Не съм убеден, че точно европейските избори ще извършат тази доставка на справедливост сега. Разчитането въобще на това, че Европейският съюз или пък партньорите ни в него ще ни доставят тази справедливост, която ние отказваме да си извоюваме, е илюзия. Дори Кьовеши да бъде избрана за главен прокурор на ЕС, която ще следи разходите от европейските фондове и т. н. Вижте колко средства влизат годишно от европейски фондове и колко всъщност България харчи от собствения си бюджет. В пъти повече пари харчим от собствените си средства, отколкото са тези, които влизат от Европейския съюз (не че са малко). А кой ще следи за тези пари? Отново ли Кьовеши ще идва да ни върши работата?

Каква кампания да очакваме в следващия месец? "Апартаментгейт" ще се разраства ли още или ще се размие до изборите?

- Не вярвам да се размие. Ще получим кампания, която е за вътрешнополитическа употреба - предполагам, че около 80% от говоренето в рамките на кампанията. И петнайсетина процента ще се занимаваме с общоевропейски теми. Те наистина не вълнуват хората и не защото не са важни, а защото не могат да стигнат до тях, да си ги преведат на ежедневния живот. Повечето от говорителите от тези политически партии казват "ние в България" и "там в Европа". Те не са успели до този момент, за 12 години, да преведат факта, че ние тук сме Европа и Европейски съюз. Продължаваме да говорим за ние тук и тях там. Дори не сме се самовъзприели за членове на ЕС, а камо ли да повдигаме сериозни теми. Просто си представете един кандидат за Европейския парламент, който обсъжда отношенията на Европа със Северна Африка. И си помислете каква чуваемост има. А това е изключително важна тема за Евросъюза.

Как ще коментирате страховете на Бойко Борисов от "пълзяща диктатура" и "военен преврат"?

- Аз съм слушал приказките му, че искат да го застрелят. Помните ли, че някой го беше заплашил с убийство, Ахмед Доган ли беше? Всякакви глупости сме чували от министър-председателя. Чували сме как ще блика нефт, как пристигат милиарди инвестиции...Всичко сме чували от министър-председателя. Така че един преврат повече или по-малко няма да изненада никого.

Премиерът пак развърза кесията и започна да раздава пари. Опитва се да си купи политическо време ли?

- Ами, да. Това е типична лява политика. Дори не е социалдемократическа, а още по-лява. Хвърлянето на пачки вместо реформи за успокояване на хората е нещо като да ви дават успокоителни вместо да ви лекуват. Подобна чисто лява политика от Борисов не е новина, просто започва да се изчерпва като нещо достатъчно за обществото. И той наистина предпочита да заема позата на жертва, че ще му правят преврат, че някой погледнал някого през гърба си, докато бил на Консултативен съвет, кроят се козни срещу него и горкият той, видите ли, отстранява корумпираните, а пък как така никой не оценява неговите морални стандарти. Отново трябва да предизвика жал в населението – за един добър човек, който, видиш ли, не знаел, че около него е пълно с корумпирани хора. Позата на незнаещия не му отива. Той е от десет години на власт. Кой в България може да повярва, че Бойко Борисов не знае, че първите хора около него злоупотребяват с позициите си и то в собствена полза. Това е проста загадка. Или си глупав и не виждаш. Или си лош и закриляш. Той трябва да избере едно от двете. Няма трети вариант след десет години власт.

Източник/ци: http://www.banker.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!