Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калоян Методиев: В политиката трябва да влизат хора с ценностна система и морал

Иво Христов е ангажиран с кампанията и за да няма спекулации, той в момента се е отделил и се занимава с предизборната кампания. Съветът за стратегическо развитие към президента продължава да функционира без неговото участие до момента, в който изборите ще мината и ще се види накъде ще тръгнат нещата. 

Това каза политологът Калоян Методиев в ефира на предаването "Офанзива" по Канал 3. 

Методиев не вижда проблем Иво Христов да продължи да бъде председател на Съвета за стратегическо развитие към президента. ”Това е орган създаден на обществени начала, той е експертен, там има хора от всякакъв политически бекграунд. Ние буквално покриваме не само политическия спектър, но и различни идеи, така че не би трябвало да има проблем, защото всеки идва със своята биография в този съвет, а и търсеният ефект, който търси съветът като ансамбъл, е да покрива максимална част от обществото и неговите настроения, за да може да се роди този продукт, заради който съществува този съвет”, обясни той и добави, че в момента хипотезите са твърде много, за да се даде отговор в момента. 

Стратегическото развитие не е сложено във фризера, сложено е в печката. Печката е включена и пече, работи се на пълни обороти, прави се структура на документа, разпределят се задачи, има комисии, всеки си има ресор, ползва се чуждия опит. Там има хора, които говорят по няколко чужди езика, т.с взимаме и документи от страни, за да видим къде, какво работи. Става въпрос за модели на управление, как тази държава, която е на последно място в ЕС да излезе от това положение и да тръгне да догонва останалите по трасето. Има проблеми, започваме по сектори , трябва да се види къде, какво куца, каза още той.

Стратегическият съвет към президента не изработва програма за управление на страната като изпълнителна власт, Стратегическият съвет готви документ, чрез който да се управлява държавата. Кой ще управлява държавата, вече е въпрос, защото документът, който готвим е за обществото като цяло и включва всички власти като цяло. 

Изпълнителната власт е само едната брънка от управлението на държавата. Стратегическият документ покрива всичко, разкри Методиев.

Политологът коментира и поста във Фейсбук на Десислава Радева, че големият предател, винаги е най-близо. Според него това е изкарано от контекста. ”Нямам представа какво е имала предвид, трябва да гадая. За да тълкувам трябва да вляза в парадигмата на спекулациите, а не мога. Не ми се спекулира”, заяви той. 

Президентската институция говори за корупцията от дълго време. Определени партии повдигнаха темата, нямаше никаква чуваемост по въпроса, обаче когато излезе на 20 март публикацията на Свободна Европа, която слага темата за апартаментите на Цветанов, слага началото на Апартаментгейт, това се оказа широко отворена врата, като врата на замък и през нея започнаха да влитат скандал след скандал, темата стана №1 в държавата, стигна се до там, че стигнахме до Консултативен съвет за национална сигурност, който изигра ролята на адреналинова инжекция, не може да слезе темата от държавния ред. Оставка, оставка, оставка – цяла седмица, обобщи Методиев. 

До сега нямаше чуваемост по темата, че някакви хора по анцузи, необразовани простаци, некомпетентни влизаха в политиката през политическите партии или си плащаха, в един момент заемаха определени постове. Как ще се държи този човек, каква му е ценностната система, за да оперира с тази власт, която има? Първата работа е секретарката, колите, скъпите костюми. Това е самозабравянето, за което говорим. Трябват хора, които влизат в политиката с ценностна система, с морал, с възпитание, с добра семейна среда, които по някакъв начин са го изработили, а когато те влизат в политиката без един ден трудов стаж и видят тези ресурси, се самозабравят и се започват едни злоупотреби до безкрай, категоричен бе той. 

България трябва да е на фокус в предстоящата кампания за европейски избори. Кампанията трябва да бъде насочена вътрешнополитически, категоричен е Калоян Методиев. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!