Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ромски активист подаде жалба срещу зам.-главния прокурор за дискриминация заради думите "така правят и циганите"...

.

Ромският активист Христо Николов е подал жалба срещу зам. -главния прокурор Иван Гешев в Комисията по дискриминация. Повод за това е телевизионно интервю, в което магистратът каза "... и циганите така правят". Според Николов по този начин Гешев подбужда към дискриминация, съобщи "Клуб Z".

Репликата му беше изречена по повод делото срещу отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и ексрайонният кмет Петко Дюлгеров:

"Това, че той (Дюлгеров - б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово".

Ето какво се казва в жалбата на Николов до председателя на КЗД Ана Джумалиева (без редакция):

"Уважаема г-жо Председател,

Настоящата жалба подавам като заявявам, че лично съм засегнат от тези твърдения в качеството ми на български гражданин от ромски произход. Повод са изявлението на заместник главния прокурор на България - шеф на специализираната прокуратура господин Иван Гешев в предаването на сутрешния блок" по ,,Канал 1" с заглавие "Между арестите и скандалите", излъчено на 17.04.2019 год. от 8,05 часа.

В предаването в интервюто си на 6-та минута и 05-57 та секунда, господин Иван Гешев описва ромите цитирам ,, и...циганите така правят включително и по делата". Направи твърде нетипичен коментар по отношение на ромите. Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си.

Иван Гешев определя с думите "циганите" ромската общност, целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи "цигани" , вместо легалното наименование роми, ромска общност. Иван Гешев с думите, подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност. Чрез внушения изразени словесно от Иван Гешев извършва дискриминация под формата на тормоз и подбуждане, спрямо българските граждани от ромски произход.

Моля на основ. чл.50 ,т.1 от ЗЗдискр да образувате производство срещу посоченото лице Иван Гешев , за целта моля да бъде изискан от Канал 1 оригиналния запис . Като доказателство прилагам и моля да бъде свален записа от следния линк".

Източник/ци: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/romski-aktivist-podade-zhalba-sreshtu-zam-glavniya-prokuror-za-diskriminatsiya?fbclid=IwAR0FxHTQA-B--Jh5VDAJmYDHpH4X04loLGbf7HZyon7I90GeySEFxwujIU4

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!