Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ: Парадоксът Цветанов

ГЕРБ: Парадоксът Цветанов

"При ГЕРБ се получава един парадокс, който не е добър за г-н Цветанов", каза за banker.bg политологът Първан Симеонов в разговор за лицата на листите за Европейския парламент на отделните политически сили. Той направи уговорката, че против демонизирането на Цветанов и продължава да смята, че опитът да се проектират върху определени личности всички злини в България, е по-голяма злина. Но генерално парадоксът е следният: "Г-н Цветанов ще направи всичко възможно да победи на тези избори, просто това е много важно за самия него. И колкото повече прави опит да победи, толкова по-активно ще трябва да се показва навсякъде из стрaната, т.е. да го виждат хора. Някак ще му е много трудно да прави избори без да се показва. А колкото повече се показва, толкова повече ще го сочат с пръст и ще казват – ето, ахилесовата пета на ГЕРБ!", обясни политологът. С други думи, хем Цветанов ще трябва да влага повече старание, хем колкото повече се старае, толкова повече излага на риск кампанията на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече се включи в кампанията за европейските избори, за да се опита да минимизира щетите от "Апартаментгейт". Ето, той отиде в УНСС да им реши проблема, преди това направи копка на "Хемус", още по-преди решаваше проблеми на тютюнопроизводители, обеща авиационно училище в Долна Митрополия. Отдавна не го бяхме виждали така. Той стана пак стария Бойко Борисов. Според Първан Симеонов Борисов може да промени нещата, възможно било ГЕРБ пак да надделее. Вече сме го виждали това – няколко седмици преди изборите БСП да е по-мобилизирана, но в последните дни ГЕРБ успява да си уплътни периферията и излиза с едни гърди напред.

Нещото, което най-много играе за ГЕРБ в тази ситуация, е неизвестността, която би донесла загубата на ГЕРБ, смята политологът. Той призна, че няма усещането хората да искат да си причинят някаква гигантска промяна. Хората харесвали алтернативи, които са и радикални, но и все пак запазват някаква стабилност. Такъв тип алтернатива беше и продължава да бъде президентът Радев. Той има такова излъчване – и мъжкарско, и все пак стабилно. Парадоксално, но такова излъчване има и Красимир Каракачанов. Това е едно от обясненията защо той е един от най-харесваните министри. И затова сега яде бой. Той има такова излъчване – хем малко радикално, хем е натовски министър. "БСП като че ли не може да даде тази перспективна стабилност. Затова Борисов точно там ги настъпва по мазола – говори за диктатура, пълзящ преврат, т.е. плаши хората. Казва – ще изтървем питомното и ще гоним дивото", разсъждава политологът.

При ГЕРБ интересното е, че няма нищо интересно. Първан Симеонов признава, че е очаквал от тях да подходят креативно, но не се е случило. Включително креативно да решат въпроса с "Апартаментгейт" през креативна листа, но не е станало така. Очакването е било в листата да има "щипка Орбан". "Не е тайна, че около ГЕРБ се развиват едни параполитически звена и мисловни кръгове, които развиват една по-консервативна приказка. Но не виждам нито един техен представител в листата. Напротив, виждам супербрюкселска либерална листа", обясни Симеонов. Най-любопитното било, че част от тези консервативни хора се ориентират към Ангел Джамбазки, влизат в листата на ВМРО даже.

Политологът посочи, че в последните години около ГЕРБ се е оформила една група десни хора, които разсъждават доста консервативно, доста орбански - като се почне от Георги Марков, мине се през Нено Димов и се стигне до Георги Харизанов, Тома Биков и младите консерватори. Те днес може да изглеждат като виртуални общности, но вятърът бил в техните платна, защото натам вървяла цяла Европа.

Източник/ци: http://www.banker.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!