Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Имотна мъгла над Десетият в евролистата на ГЕРБ. Скрил от Антикорупционната комисия "каквото трябва"...

Блокът с имотите на "Кей Зет Проджект". На преден план е Студиото за красота "Кукла", купено от Захариева

Десетият в евролистата на ГЕРБ въвлече роднини и близки в противоречиви версии за имущественото си състояние

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ и зам.-кмет на Смолян Марин Захариев е скрил от Антикорупционната комисия, че живее в апартамент и ползва помещения, собственост на фирмата „Кей Зет Проджект”. В декларацията, подадена пред КПКОНПИ на 08.06.2018 г. в раздел 1.2 „Чуждо недвижимо имущество” Захариев е написал: „Нямам нищо за деклариране”. В същото време е публично известно, че зам.-кметът от години живее в бл. Б на ул. „Дичо Петров” № 15 в центъра на Смолян заедно със съпругата си.

„Нямам нищо за деклариране“. Това е написал в раздел 1.2 „Чуждо недвижимо имущество” Марин Захариев

Законът за противодействие на корупцията миналата година задължи лицата, заемащи висши публични длъжности, да декларират чуждото имущество над 10 000 лева, което трайно ползват, независимо от основанията и условията на ползване. За „трайно ползване“ според същия закон се смята период  по-дълъг от 3 месеца в рамките на една календарна година.

 „Това беше една новост, която се въведе миналата година, и нямаше ясно тълкувание.” – оправдава се кандидатът за евродепутат в интервю за „Отзвук”. „Имаше някакви тълкувания, че трябва да се декларира кое колко се ползва през половината, през цялата година. Сега до 15 май действително аз ще декларирам, че апартаментът се ползва и от нас” – казва още той.

Важна подробност в случая е, че Захариев е юрист и ръководи като зам.-кмет „Правната дирекция” на Община Смолян.

Въпросният апартаментът е на третия етаж с площ от 63 кв. м. и е закупен напълно обзаведен от „Кей Зет Проджект”  ЕООД на 3 септември 2012 година от съдебен изпълнител чрез Интернешънъл Асет банк за сумата от 72 505 лева. Собственик на дружеството е по-големият брат на Марин Захариев Костадин.

Апартаментът, в който живее Захариев от 6-7 години, и който е пропуснат в декларацията му пред КПКОНПИ

Как и с какви средства е придобито жилището?

Цената е платена на два пъти от „Кей Зет Проджект” ЕООД. На 02.08.2012 е внесена  сумата от 7 249.61 лева. На 08.08.2012 г. Интернешънъл Асет Банк отпуска на Марин Захариев 40 000 лева заем. Към тях „купувачът” добавя още 25 000 лева, и на 10.08.2012 г. е преведен остатъкът от 65 255.39 лв. Така фирмата с капитал от 10 лева, регистрирана непосредствено преди сделката на 30.07.2012 г., придобива недвижим имот уж „с инвестиционна цел” за 72 000 лева. Почти веднага „инвестиционната цел” е забравена, защото от закупуването му до сега в продължение на 7 години, апартаментът не е бил отдаден под наем дори за месец. Още от началото в него живее Марин Захариев.

„Тук съм с чиста съвест, не му плащам наем. Ако сме искали да правим нещо скрито и нередно, винаги можем да пуснем някакъв символичен наем.”, заяви зам.-кметът.

Финансовите отчети  на „Кей Зет Проджект”, публикувани в Търговския регистър, потвърждават това.

Сред тях обаче липсват тези за 2012 г. и 2013 г. В отчета от 2014 г. (за предходната 2013 г.) приходите от дейността на дружеството са само 3 хил. лв. от услуги, а разходите са 1000 лв. за външни услуги и 2 хил. лв. за амортизации. Парите за покупка на апартамента – 65 хил. лв., са отнесени към „други задължения” „над 1 година”. През следващите 2014, 2015 и 2016 г. в „Кей Зет Проджект” ЕООД няма движение на парични потоци, няма приходи, няма разходи. През 2018 г. Костадин Захариев дори подава пред Търговския регистър декларация, според която през 2017 г. дружеството му не е осъществявало дейност.

Без дейност, без приходи, но с още един апартамент

Въпреки че от придобития апартамент „Кей Зет Проджект” не печели нищо, фирмата продължила да купува имоти в същата сграда. През 2013 г. тя се сдобила с три съседни помещения на нулевия етаж в същата сграда „за складове” с площ от 23,7 кв. м. за сумата от 6 856 лв. – по-малко от 300 лв. на кв. м. На 28.12.2016 г. дружеството на Захариев прави и една супер сделка – купува общи части в съседство с трите „склада” за 3 800 лева и ги обединява в ново помещение от 40 км. м. – вписано в нотариалния акт като „жилище, апартамент”. На следващата година дружеството на Захариев придобива за 6 500 лева още две помещения с площ 17 км. м. Така за около 17 000 лева „Кей Зет Проджект” се сдобива с 56 кв. м. жилищна площ. Как са оформени счетоводно тези покупки, при положение, че дружеството не е осъществявало дейност и няма никакви парични потоци, остава тайна. В годишните финансови отчети не са отразени нито нови заеми, нито допълнителни парични вноски, имотите липсват и като дълготрайни активи в баланса на дружеството.

Първата порция складове ” с площ от 23,7 кв. м.В нотариалния акт сумата е 6 856 лв.Покупката на общите части, с които е обособен апартаментът.И още два „склада“

И студио за красота на ниска цена…

Освен братът на Марин Захариев и съпругата му Екатерина Захариева придобива апетитен имот в същия блок – Студиото за красота „Кукла”. То е на две нива на самата улица „Дичо Петров”, която в Смолян на шега наричат „Витошка”, по аналогия с едноименната търговска улица в столицата. Продавач на двата имота, от които е оформено студиото, е дружеството „Свефис”, собственост на Светослава Фисинска от Смолян. Единият е с площ 62,95 кв. м., а другият 15.28 кв. м. и право на строеж, или общо 78,23 кв. м. Цената, която плаща Захариева за студиото, е 48 хил. лева, или 615 лв. за квадратен метър – доста под данъчната оценка на имота, която е почти 68 хил. лв.

Покупката на студиото за красота

Интересен е и един друг факт –  „Свефис” ЕООД продава студиото за красота на Екатерина Захариева след като е било оборудвано по европейски проект за 18 000 лева. А сделката е извършена две години преди да изтече петгодишния срок, в който Светослава Фисинска се е задължила да запази предназначението и собствеността на придобитото оборудване.

Откъде са парите на Захариев и съпругата му?

„Едно младо момче, което е винаги усмихнато, от Смолян, нямаме проект да е загубен, по който той е кандидатствал”. С тези думи Цветан Цветанов описа при представянето на евролистата на ГЕРБ подредения на 10-о място в нея Марин Захариев. Според собствената му автобиография почти 2 години работи като юрисконсулт в международна компания за недвижими имоти, една година „обслужва чужди и български фирми в сферата на правото и инвестиционните проекти”, за кратко е юрисконсулт в Областната администрация на Смолян, а след това експерт и юрисконсулт в Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие”. До ноември 2011 г., когато е назначен за заместник-кмет. Но въпреки тази успешна кариера в първата си имотна декларация от декември 2011 г. Захариев е записал като лице, заело висша публична длъжност, че не притежава никакви имоти, коли, пари или ценни книжа, че няма влогове и кредити над 5 хил. лв. Първата промяна в декларацията е нанесена 8 месеца по-късно – на 13 август 2012 г. Тя е подадена пред Община Смолян според тогавашните изисквания на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и в нея зам.-кметът декларира, че е изтеглил 40 000 лева заем.

Декларацията, в която Захариев сочи, че е изтеглил заема от 40 хиляди лева е от 13 август 2012 г.Към 31.12.2012 кредитът е вече 25 644 лева, деклариран е и даден заем от 51 755 лева

Към 31.12.2012 г. кредитът вече е 25 644 лева

Пред Сметната палата обаче Захариев декларира, че към 31.12.2012 г. има кредит от 25 644 лева, а самият той дал назаем на брат си 51 755 лева. Така излиза, че за 4 месеца Захариев е успял да погаси повече от 14 хиляди лева кредит и същевременно е спестил поне 11 000 лева, които заедно с 40-те хиляди, взети през август от банката, дал назаем за закупуване на първия апартамент. За малко повече от 3 години Марин Захариев успява да върне кредита си от 40 000 лева и ипотеката върху имота е заличена на 30.12.2015 г. До тогава сегашният кандидат за евродепутат е получавал ниска заплата като зам.-кмет – около 800 лева, видно от решенията на общинския съвет. Погасявали са майка ми, и брат ми суми, които са били семейни, за да не се трупат много лихви, бе обяснението на Захариев в интервю за „Отзвук“.

Любопитна подробност е, че един месец преди да бъде заличена ипотеката кредитът на Марин Захариев отново набъбва до 40 000 лева според декларацията му за конфликт на интереси пред Община Смолян, когато встъпва като зам.-кмет за втори мандат.

Съпругата му и „семейството й” за година спестили 48 000 лева

В декларацията пред КПКОНПИ в графата произход на 48-те хиляди лева, с които съпругата му Екатерина е закупила студиото за красота, Марин Захариев отбелязва:  „спестявания  на съпругата ми и семейството й”. Какво разбира юристът Захариев под понятието семейство? Дали в него, освен себе си, включва и своята тъща Елина Манолова, която извършва търговската дейност в Студио за красота „Кукла”, в случая е напълно резонен въпрос. Празните графи в имуществените декларации на кандидата за евродепутат от предходните години обаче поставят нов: Само за година ли са спестени тези 48 000 лева? В случая не помага и Търговският регистър, защото фирмата ЕТ „Елина Манолова” не е внесла нито един годишен финансов отчет от 2009 г. досега. А дали Антикорупционната комисия, която следва да извърши проверка на „пропуските” в декларациите на Марин Захариев, ще каже, предстои да видим.

Зарко Маринов

Източник/ци: http://www.otzvuk.bg/imotna-magla-nad-zam-kmeta-na-smolyan-marin-zahariev/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!