Следвайте "Буднаера" в Телеграм

До дни ще е по-ценно от златото! Където видиш си скъсай малко - ще ти спести много пари

Чупим лилавите дъхави клонки, за да ги слагаме за красота в дома си, а колко болежки лекува люлякът. Ето няколко рецепти

Цветовете на люляка притежават потогонно действие и имат обезболяващ ефект. Освен това успешно се използват за лечение на камъни в бъбреците и черния дроб.

Отварата се използва при магарешка кашлица и бъбречни заболявания, пише „За жената“.

А знаете ли, че болката на ставите се маха с алкохолна тинктура с това цвете?

Особено е полезна тинктурата от цвят на бял люляк.

Как се прави тинктура от люляк?

1 супена лъжица сух цвят се залива с 1 чаша вряла вода, 20 минути стои и се прецежда. Този чай помага при епилепсия.

Също помага и при астма. 2 супени лъжици цвят се варят като чай в 0,5 л кипяща вода – преди да се прецеди, стои 1 час. Прецедете и приемайте по 1/4 – 1/2 чаша 3 пъти на ден, 30 минути след закуска и половин час преди обяд и вечеря.

В руската народна медицина, цветът на люляка като чай се пие при настинки, магарешка кашлица, камъни в бъбреците и белодробна туберкулоза.

Водният екстракт от цвят на люляк се препоръчва при настинки, грип, кашлица, задух, белодробна туберкулоза, стомашни язви, диария, бяло течение.

При радикулит, артрит и остеохондроза е полезно да се пие отвара от цвят на люляк за лосиони и компреси. Една лъжица се слага в чаша вряща вода. Стои един час, след това се филтрира – взема се 3 пъти на ден по една супена лъжица. Бъдете внимателни! Да не се превишава определената доза от лекарството.

Още варианти на тинктура:

Първи вариант.

Трябва ви алкохол. Половин литър водка се слага в буркан и се натъпква с цветовете на ароматното растение. Оставя се на топло място за 24 часа. След това се филтрира. Вечер 1 супена лъжица се слага в чаша с гореща вода и се приема преди лягане за ревматизъм и артрит.

Втори вариант.

Люляковият цвят се залива с половин литър чист спирт до върха. Стои 21 дни на тъмно място, после се минава през филтър. Вземат се 30 капки, 3 пъти дневно преди хранене. Курсът на лечение – 3 месеца. Същата тинктура се ползва за масаж и компреси. Използва се за лечение на подагра, сол в ставите

Вариант 3 за тинктура: 50 грама цвят престояват в 100 грама водка за една седмица, после се прецежда. Тинктурата се разрежда с преварена вода (1:10) и се прави на гърлото гаргара с ларингит.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D1%87%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BC-%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D1%81/?fbclid=IwAR3z9oJq2OmH056iYT0YfG2k6e7a3OXzhTPV6osfavDwbZ_nl4IxLew7cR4

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!