Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британски политици предупреждават: Институтите "Конфуций" са заплаха за свободата

институт Конфуций Великобритания

(Гети Имиджис)

Институтите "Конфуций" заплашват академичната свобода и разпространяват китайската комунистическа пропаганда по света, предупреди британска политическа група.

За първи път водеща група британски политици се изказва срещу институтите "Конфуций", въпреки че САЩ и Канада от години изразяват подобни опасения.

Критиката отдавна определя институтите "Конфуций" като китайски пропагандни инструменти на "меката сила" на комунистическата държава; също твърди, че академичната свобода в тях е ограничена, а източниците на финансиране непрозрачни. Налице е и дискриминация на религиозните малцинства.

Според депутата Фиона Брус от британската Консервативна партия, доказателствата, представени пред Комисията по правата на човека на същата партия, повдигат "много сериозни въпроси" за институтите "Конфуций".

"Приветстваме и насърчаваме преподаването на чужди езици, както и културния обмен, но вярваме, че е необходимо да преразгледаме въпроса дали институтите "Конфуций" не представляват заплаха за академичната свобода, свободата на изразяване, други основни права и дори националната сигурност", писа Брус в изявление от 18 февруари 2019 г., публикувано на уебсайта на Комисията.

Според депутата, са необходими мерки за гарантиране на "прозрачност и отчетност във всички бъдещи споразумения между британските институции и институтите "Конфуций".

Китайската комунистическа партия (ККП), която твърди, че институтите "Конфуций" популяризират китайския език и култура, е създала около 525 института в световен мащаб и най-малко 29 в Обединеното кралство. Те са вградени в големи университети като тези в Единбург, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл, Нотингам, Кардиф и Лондонския университетски колеж. Освен това, в средни училища на Великобритания има 148 така наречени класни стаи "Конфуций".

Институтите "Конфуций" имат стратегическо значение за китайския режим. През 2016 г. техният бюджет е 314 милиона щ.д. (547 милиона лв.), а от 2006 до 2016 г. Китай е похарчил за тях общо 2,17 милиарда щ.д. (4,7 милиарда лв.), по данни на официалния уебсайт на институтите, чието китайско наименование е "Ханбан".

През 2009 г., бившият шеф на пропагандата на ККП, Ли Чанчун, описа институтите "Конфуций" като "важна част от китайската пропаганда в чужбина".

"Институтите 'Конфуций' са привлекателна запазена марка за разпространяване на нашата култура в чужбина", каза Ли. "Те имат важен принос за подобряване на меката ни сила. Името 'Конфуций' притежава естествен чар. Когато използваш претекста 'преподаване на китайски език', всичко изглежда разумно и логично."

Китай планира да отвори общо 1000 института "Конфуций" до 2020 г., според уебсайта на Ханбан.

Строги ограничения

Учителите в институтите "Конфуций" по света са наети от Китай и са подчинени на китайските закони, които налагат строги ограничения на свободата на словото.

"Институтът 'Конфуций' е продължение на китайската образователна система, пряко контролирана от държавата", писа Тао Джан от Университета в Нотингам, в обръщение до Комисията по правата на човека на Консервативната партия.

"Институтът има същите идеологически и пропагандни цели като училищата и университетите в Китай."

Уебсайтът на Ханбан посочва, че преподавателите по китайски език трябва да бъдат "на възраст между 22 и 60 години, физически и психически здрави, без данни, че са практикували Фалун Гонг или членували в други забранени организации, както и да нямат криминално досие".

В изявлението от февруари т.г., Комисията отбелязва, че изисквания като тези представляват дискриминация срещу хора заради техните убеждения: "Предвид репресиите срещу християни, тибетски будисти и мюсюлмани уйгури в Китай, служители на Института, които са християни, тибетски будисти или мюсюлмани, може да се сблъскат със същия вид дискриминация."

Рейчъл Питърсън от американската Национална асоциация на учените свидетелства пред Комисията, че Ин Сиули, директор на института "Конфуций" в Университета в Ню Джърси, заявил пред нея през 2016 г.: "Не говорим по въпроси като Тайван, Тибет и Фалун Гонг."

Край на сътрудничеството

Съмненията относно целите на институтите "Конфуций" провокираха някои университети да прекратят или преразгледат отношенията си с тях.

През декември 2018 г. Мичиганският университет обяви, че няма да поднови договора си с института "Конфуций" заради "желание да разшири проучването и изучаването на китайски визуални и сценични изкуства".

През юни 2018 г. Роб Стоукс, депутат от австралийския щат Нов Южен Уелс, заяви, че е разтревожен от липсата на прозрачност в институтите "Конфуций" и от потенциалното "нецелесъобразно влияние от чужди сили".

През февруари 2018 г. директорът на ФБР, Кристофър Рей, разкри, че бюрото разследва институтите "Конфуций".

"Споделяме загрижеността по отношение на институтите 'Конфуций' и ги наблюдаваме от известно време", каза тогава Рей.

В разсекретена страница от свой доклад, ЦРУ предупреждава, че Китай използва финансови стимули и разубеждаване, за да принуди учени да си налагат автоцензура.

"ККП често отказва визи на учени, които критикуват режима; насърчава много китайски учени да се самоцензурат, за да могат запазят достъпа си до страната, от която зависи тяхното изследване", се казва в доклада, цитиран от Washington Free Beacon.

Източник: https://www.theepochtimes.com/chinas-confucius-institutes-are-a-threat-to-freedom-warn-british-politicians_2805572.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/europe/974-britanski-politici-preduprezhdenie-instituti-konfucii-zaplaha-svoboda.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!