Следвайте "Буднаера" в Телеграм

300 тарикати от герб са взели 76 милиона за “Къщи за тъщи”. Крещящ пример за престъпно отклоняване на евросредства

имение

Крещящ пример за престъпно отклоняване на евросредства за лични нужди са т.нар. къщи за гости, финансирани с над 202 млн. лв. по Програмата за финансиране на селските райони.

Поне 45% от тях са построени за лични нужди, в нарушение на правилата, показва ново представително проучване на Биволъ.

Общият брой на разплатените проекти за къщи за гости по ПРСР 2007-2012 е 752 за 202 млн. лв. Списъкът с разплатените проекти беше една от големите тайни в държавата и ДФЗ упорито отказваше да го даде, но Биволъ се пребори да го получи по ЗДОИ и чрез засичане в няколко регистъра картографирахме къщите за гости.

Всички финансирани проекти трябва да създадат устойчив поминък и работни места.Това не е само пожелание, но и ясно регламентирано изискване в Наредба N°29 от 11.08.2008 г. чл. 16, ал. 2. За да получи одобрение конкретен проект, към него следва да се представи бизнес-план  за период не по-малък от 5 години, който трябва да доказва икономическа жизнеспособност и устойчива заетост за период 5 години, а в случаите на строително-монтажни работи – за 10 години.

Казано по-просто: в бизнес плана за всяка къща за гости се посочва колко работни места ще бъдат създадени и запазени за периода от 10 години. А ако не са създадени решението е едно – връщай парите.

Няма да се гоним, за да не се хванем…

Опитът обаче показва, че никой нищо не връща, защото проверки няма, а когато медиите разкрият скандални случаи, те се покриват. До момента бяха известни отделни обекти, които не отговарят на условията за финансиране, като къщата за гости в с. Лиляново, построена от тъщата на бившия шеф в ДФЗ Янаки Червеняков. Червеняков, считан за дясната ръка на Румен Порожанов, беше уволнен експресно от Фонда след разследване на Биволъ, че кара скъпи коли и води начин на живот неотговарящ на доходите му. След това ДАНС проведе шумна и засега безплодна акция в ДФЗ. 

Но в крайна сметка “къщата на тъщата” на Червеняков  над Сандански (на заглавната снимка) си стои и никой не му търси сметка и връщане на усвоените 281 984 лв. лева. Нещо повече, над действията на Червеняков беше опънат чадър и от предишния директор на фонда Румен Порожанов, и от сегашния – Живко Живков. И дваматаупорито отказват да дадат по ЗДОИ документа, който уличава Червеняков, че е одобрил сам проекта на тъщата си, в качеството си на член на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност. Мотивът – нямало обществен интерес.

екордни кражби

Счита се, че европейските програми трябва да понесат финансови корекции, ако над 2% от проектите са проблемни. В случая с “къщите за тъщи” процентът на нередовните проекти достига 45%, но засега всички си затварят очите и санкции няма.

От всичките 752 проекта за 202 058 293 лв. Биволъ избра на случаен принцип и проучи 229 обекта финансирани общо с 60 235 278 лв. За всяка фирма от извадката, получила финансиране, засякохме чрез регистрите на НАП дали тя е наела лица във връзка с проекта.

Резултатът е, че при 104 фирми (45% от проектите) няма наето нито едно лице. Общата сума получена от тези фирми е 22 924 800 лв., което е 38% от платените пари. Списъкът и картата с тези обекти са публикувани тук.

Ако екстраполираме данните от извадката върху всичките 752 проекта излиза, че  76 милиона лева от общо 202 милиона са дадени не по предназначение, а за личните нужди на около триста тарикати. Някои от тях, като Червеняков, са били директно отговорни за разпределянето на европарите. Други са кметове или роднини на местни големци. Както показаха отговорите на ДФЗ, изискани по ЗДОИ, едва няколко обекта са санкционирани.

Така докато повечето нормални хора плащат ипотеки за жилище цял живот, тарикати с власт и влияние получиха стотици хиляди европейски пари, за да си построят лични вили, маскирани като къщи за гости. Без да създават поминък, работни места и да изпълняват други досадни изисквания за отпусканите от Европа (с най-добри намерения) милиони.

Решаваща заслуга за тази ситуация има бившият шеф на ДФЗ Румен Порожанов. Повечето проекти са одобрени и финансирани именно при неговото управление на фонда. След скандалните разкрития на Биволъ за Червеняков, къщите за гости и откраднатите пари от селски стадиони и пътища, той не само, че не подаде оставка, а дори се издигна. В новото правителство Порожанов вече е Министър на земеделието. Това е ясна заявка на управлението на Борисов и ГЕРБ, че ни очаква още от същото, а може би и в по-големи мащаби.

Някои сигурно се питат къде е ОЛАФ? Защо от Брюксел не правят проверки и не налагат санкции? Отговорът е: правят се проверки и ОЛАФ работи, но в един момент всичко се замазва и прикрива на политическо ниво от управляващата партия на Юнкер, който както е известно е голям приятел на “Бойко”. Резултатът от този достлук е, че засега са ощетени всички европейски данъкоплатци, но ако някой ден се стигне до санкция, сметката ще платят българските данъкоплатци, а не щастливците с “къщите за тъщите”.

Честит Ден на Европа на всички крадци на еврофондове. Те поне със сигурност знаят какво дължат на еврочленството ни и днес трябва да развяват европейския флаг и да пеят Одата на радостта.

bivol.bg

Източник/ци: http://www.informiran.net/300-%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B8-76-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!