Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пламен Димитров: Всички със заплати по 600, 700 лв. са готови да протестират

Източник: Moreto.net

Всички българи, които получават по 600-700 лв., са готови да протестират. Зрее напрежение в много недофинансирани сфери – социални домове, библиотеки, културни учреждения. За това предупреди лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който беше във Варна за поредната лекция от цикъла MASTERCLASS WORK 4.0

В дискусията със студенти и преподаватели от ВСУ участваха зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, кметът на Варна Иван Портних, представители на местната власт, на неправителствени организации, работодатели.

В България се предлага една доста плаха стратегия отпреди две години. Големият отсъстващ в този дебат, засега е бизнеса. Затова правим тази провокация – да влезем в университетите и да стартираме дебат по тази тема, заедно с министрите, които са най-готови, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той отново повтори искането на КНСБ за финансиране на цялостна програма за дигитални умения на всички българи. Тя ще струва около 1 млрд. евро, по 200 млн. за следващите пет години. Изглежда непосилно, но с европейско финансиране е напълно постижимо“, добави Пламен Димитров.

„Министерството на образованието от няколко години работи усилено по темата „Дигитализация“, но инвестициите дълго време бяха в сферата на основното и средното обучение. Уменията в дигиталната сфера отварят широко ножицата на неравенството и училището трябва да преодолее този проблем, да даде равен старт в предстоящото излизане на пазара на труда. В момента приоритет е да се направи пробив по „Индустрия 4.0“ и във висшето образование. Тук са големите шансове да се създаде уникален продукт, който да промени и икономиката на страната. Това е голямата ни цел“, коментира и зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов.

„Висшите учебни заведения могат да дадат старт за този дигитален диалог, от който имаме нужда. Министерството на труда и социалната политика работи в тази посока. Вниманието е насочено към обучения, вкл. и към работещите в големи предприятия. Подпомагат се работодатели да наемат хора, които са отчаяни, млади хора до 29 г. както и над 55 г. Ще обучим около 5500 души. За нас е важно високо дигитално равнище, което се оказва изискване на пазара на труда“, разкри на свой ред зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-6/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!