Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След туристите, от България бягат и туристическите фирми

Автор: Лияна Панделиева

Законните туристически компании у нас са на път да последват отлива на чуждите туристи от летните ни курорти и да се установят в държави, които не допускат нормативни гаври с добрите данъкоплатци. Работно обсъждане с НАП по време на шестата годишна среща на туристическия бизнес „Travel Academy“, която се проведе в София техпарк, с пълна сила постави въпроса за данъчното бъдеще на фирмите от бранша, които са „на светло“.

Да структурираме проблемите:

Още по време на конферентната програма на Travel Academy опитни и дългогодишни служители в туристическия бранш започнаха да търсят разрешение на бъркотията и най-лесният ход е регистрация на фирмата в друга държава, респективно - и плащането на данъци в тази държава. „Преместването“ в Естония, например, струва 100 евро. В държава с отлично работещо електронно правителство, спокойствието е гарантирано. Втора възможност е регистрация на Британски Вирджински Острови. Дължими са 1,5 процента от оборота на фирмата и това е всичко. По-наблизо, отново срещу 100 евро е също и в Румъния. И така, както преди време гръцки фирми се регистрираха в България и пак си оперираха на своя територия, същото предстои да се случи и в сферата на туризма у нас.

За годините работа в Министерство на туризма, систематично и последователно  от институцията бяха уволнени абсолютно всички истински експерти в бранша. Така се стига да безумието на ведомството бизнесът да засилва заетостта чрез 30% намаление на цената за настаняване – за всеки два дни, третият да е безплатен. Така не само се удря по политиката за промоционални цени за ранни записвания (те са до минус 15 на сто, а не с една трета!), но е открито признание, че туризмът потъва.

Хората, които не само от години работят в бранша, но са постигнали свои успехи, са не по-малко засегнати от общия срив в сектора и той се дължи на пълната липса на идея за дългосрочно развитие.

Гавра и потресаващ непрофесионализъм са „дигиталните“ демонстрации на ведомството. Програмата, която представя винения туризъм е на технологично ниво за ученици, грамотни в писането на софтуер, на ниво пети или шести клас.

В същото време Елица Стоилова от Umni.co, изгражда първият chatbot за Пловдив. Chatbot е сборна дума от Chat и Robbot или робот за чатене. Човек в реално време пита интелигентна онлайн базирана програма какво го интересува, а отсреща получава актуална информация на мига – с направления, карти, работно време, водене и т.н. Ако някой зададе въпрос с несъществуващ отговор, системата веднага изпраща въпроса към разработчиците, които в реално време научават, че се търси още нещо и веднага започват да разработват отговора.

Този чатбот е първи за България, но това е модерният начин за всеки турист да се оправи на напълно непознато за него място. При желание от страна на туристически обекти като музеи и галерии, например, още с пристигането си, туристът може да си сложи собствените слушалки и да мине на аудио гид с приближаването към всеки от показаните експонати.

На Travel Academy, около 500 представители на частния бизнес демонстрираха чрез опита си, че няман нужда нито от министерство, нито от празнодумен министър, за да си вършат ефективно работата и то въпреки всички пречки и неуредици, които се създават по трасето.

Бизнесът и министерството се движат в отделни пътеки: едните вършат работа, а министерството раздава плажове.

Единно бе мнението на участниците, че стартирането на системата ЕСТИ за електронно отчитане на регистрациите на гостите във всяко лицензирано място за настаняване (с повече от 10 легла) по никакъв начин няма да доведе до изсветляване на сивия сектор в хотелиерството.

На практика целият бизнес, който е на светло днес, ще продължи да бъде на светло и утре, но вече е спорно дали ще продължи да плаща данъци в България или в друга държава. Всеки, чието хоби е туризмът, ще продължи да продава измислени лично от него пакети, да води със себе си хора, успешно да печели от това и очевидно в държавата ни няма система, която да предотврати дейността на сивия сектор.

Факт, видим от данните на Националния статистически институт е, че при 11 млн. чуждестранни туристи, посетили страната ни през 2018 г., на хотел са отседнали малко над 3,5 млн. туристи.

Възможностите са две: или като туристи броим всички българи, които трайно живеят зад граница или незаконното хотелиерство е на първо място в света, като ние не можем дори да предположим къде потъват „туристи“, повече на брой от населението на страната.

Отливът на български туристи се дължи на протеста им да бъдат третирани като втора ръка гости в продължение на десетилетия; на лошата инфраструктура, която е такава извън всяка пътна артерия, която не е минала през тържествено откриване със специално рязане на лентичка; на ниското качество на обслужване и не на последно място – на мръсотията около обектите.  И макар новата национална повеля е за насърчаване на вътрешния туризъм, това със сигурност не може да се случи нито с намаление на цените с 30 на сто, защото въпросът на туристите от много години е не „къде ще спя?“, а „какво да правя?“ Архаизмът в предлагането на продукти е още една котва за развитието на туризма ни.

Липсата на ангажимент към бранша от страна на министъра Николина Ангелкова и всички нейни експерти вече доведе до пълен хаос в изпълнението на изискванията на НАП, защото никой не ги е информирал какви са спецификите на този бранш.

Остават две възможности: НАП адски бързо да се научи и да промени изискванията за фискално отразяване на сделките към целия сектор или данъчна миграция. И в двата случая министерството е ненужно.

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!