Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Габрово почерня от жандармерия след снощния бунт! Дончев зове: Не трябва хората да решават какво да става в държавата

big_4864

Засилено е полицейското присъствие в Габрово след вчерашните размирица по улиците във връзка с пребития магазинер Ванцислав Иванов, показа Нова тв. Записът от побоя предизвика всеобщо недоволство и протести, след като биячите бяха пуснати след 24 часа.

Вицепремиерът Томислав Дончев и Тодор Градинаров от полицията в Габрово коментираха темата на място: Не трябва хората да решават какво да става в държавата, институциите трябва да работят, каза вицепремиерът.

Една от причините е начинът по който се коментират интеграционните политики в момента. Ако някой живее някъде трябва да спазва норми и закони. Въпросните лица са местни, родени тук, не приходящи , а жилището което обитават не е общинско, продължи той.

Засилено е полицейското присъствие днес в града.

Нощта е преминала нормално след снощния погром над няколко ромски къщи, в които е нямало хора, съобщи Тодор Градинаров. По думите му никой не е очаквал такъв голям брой от хора да реагират с масово недоволство.

„Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум. Този протест беше нерегламентиран. Събра се една голяма група от хора и започнаха опити за грубо нарушение на обществения ред, основно пред следствения арест. Никой не е очаквал да се получи такова напрежение“. Toва заяви в ефира на Нова тв заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) старши комисар Тодор Гребенаров. 

„Беше счупено стъклото на ареста и по две от къщите има счупени стъкла на прозорците.

Лицата са задържани за 72 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на гражданин. Наказанието, което се предвижда е до 3 години лишаване от свобода“, добави той.

„Подобна ситуация винаги привлича вниманието. Има време да се прави анализ на ситуацията. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за спокойствието. Доколкото съм запознат въпросните лица са местни и жилището, което обитават, не е общинско“, добави вицепремиерът Томислав Дончев, който е родом от Габрово и е бил градоначалник.

„От година и половина съм в града, не съм местен жител. Дойдох тук, защото е страхотно място, чисто е, много се работи в града. Хората са уникално хубави. Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха и подкрепят подобни действия.

Ние искаме да работим мирно, спокойно, не искаме да има етническо напрежение в града. Всички хора са с равни права и трябва да има решение по мирен път“, сподели от своя страна битият служител на магазина Венцислав Иванов.

Нова тв, Блиц, Петел

Източник/ци: http://onovini.eu/2019/04/%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D1%81/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!