Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев предупреди преди година, че битката с корупцията не може да се води от злоупотребили с властта

Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и ...

Заседание на КСНС при президента Радев по темата корупция, каквото е днешното, имаше и на 9 октомври 2017 г. То започна с фалстарт. Обявената от държавния глава тема тогава бе „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“. Но заседанието се провали поради липса на кворум, тъй като преди да приключи, от него си тръгнаха премиерът Бойко Борисов, шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и "Воля" Веселин Марешки. 

Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията, пряко или косвено, бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти“, заяви след края му държавният глава и насрочи нова сбирка на същата тема на 17 октомври 2017 година 

Тези думи могат да бъдат повторени и днес. 

На заседанието тогава обаче станаха ясни дълбоките различия между президента Радев и управляващите от ГЕРБ по това как трябва да се води борбата с корупцията. 

Стана ясно, че Радев е предложил две допълнителни точки към обединените предложения, те обаче не са били приети. 

"Искам още веднъж да подчертая своето виждане, че наистина е необходимо независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се задоволява с мерки за превенция. Разбира се, те са важни, но тук говорим за всеобхватност. Необходими са и много други неща", обясни той. 

Управляващите явно са решили да имитират борба с корупцията, заяви тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието. 

На днешното заседание паднаха маските и се видя кой за какво се бори, заяви тя. И обясни, че президентът е предложил в общата декларация текст, който казва, че се създава единен независим нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Това предложение събра два гласа за – моят и този на държавния глава, и 12 против. Т.е. такъв орган явно няма да има. 

"Президентът иска да има взаимен баланс на институциите, когато се назначава новият антикорупционен орган. Този текст също събра два гласа за – моят и този на държавния глава, и 12 против", продължи тогава Нинова. Според нея двамата с държавния глава са били в малцинство по темата за това кой да назначава новия орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. 

Оставам на мнението си, че политическата класа няма желание да се бори с корупцията, бе нейният извод тогава. 

Споровете за това кой и как да ръководи борбата с корупцията обаче са от още по-рано. Лидерът на БСП Корнелия Нинова настояваше в КПКОНПИ главна роля да играе президентът. От събора на БСП на Бузлуджа тя настоя държавният глава да назначава шефа на КПКОНПИ.

Но идеите на червените не срещнаха разбиране в ГЕРБ и Нинова неотдавна не пропусна да напомни това. 

От ГЕРБ и ОП  държаха те да напишат изцяло нов антикорупционен закон, тъй като предишният, създаден под ръководството на Меглена Кунева в кабинета "Борисов 2", се провали. 

 Днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) е първото от близо една година, през която президентът Румен Радев не бе свиквал този работен орган. 

Причината е ясна и може да се онагледи, след като се види как завърши последният. Той бе проведен на 19 април 2018 г. по темата „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“. 

Тогава, за разлика от друг пъти, на „Дондуков“ 2 се явиха всички, които по закон трябва да са там, начело с премиера Бойко Борисов и неговите силови министри. Но бившият вече шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов използва случая, за да сътвори поредния скандал с Румен Радев.

След сбирката Цветанов застана пред чакащите изявления от политиците медии и директно обвини Радев, че е предложил текст на декларация, с която иска да извади България от ЕС и НАТО. 

Държавният глава отговори, като публикува въпросната декларация. А в Монтана, където бе на следващия ден, коментира и конкретните думи на Цветанов. 

„Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават”, заяви президентът Румен Радев. 

Словесната престрелка между двамата продължи и на следващия ден, като Цветанов продължаваше да държи на изводите си, които обаче никой друг от присъствалите на заседанието не потвърди. 

Последното заседание на КСНС при президента бе на 9 януари 2018 г. Тогава Съветът заседава по темата "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

Тогава президентът и премиера демонстрираха добри отношения, като дори се прегърнаха в началото на форума.

Но прегръдките не спряха войната между институциите. Огънят  по Радев от страна на ГЕРБ поддържаше най-вече Цветанов.

И тя обяснява защо до днес нямаше нови заседания на КСНС.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Radev-svikva-za-vtori-pat-KSNS-po-temata--quot-koruptsiya-quot-/179636/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!