Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кюрд зовял мигрантите да нахлуят в България

Кюрд е призовал за нахлуването на мигранти в България от Гърция. Това каза директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков в „Здравей, България“ по Нова телевизия. 
„Имаше такова изказване, което няма как да коментирам. Споменава се Северна Македония и евентуално, ако не се получи, да се мисли за нахлуване на мигранти в България. Става дума за кюрдски гражданин", обясни комисар Кичиков. 

Той потвърди, че е имало организация за пътуване на голяма група от хора по определен маршрут чрез SMS-и, но преди това такава е направена в социалната мрежа Facebook."SMS-ите са последващ акт на самата организация. Това е процес, който тече от известно време, може би месец-два. Ние имахме готовност и трябваше да вземем мерки, ако искаме да бъдем адекватни, защото не знаехме накъде може да тръгне този поток от хора”, коментира шефът на "Гранична полиция".
По думите му има проблем, но той не е на българска територия. 

"Към настоящия момент смятам, че проблемът не е на територията на България или по българските граници. Наистина има голяма маса от хора, които са струпани в Гърция и Турция. Тези хора са организирани, тръгва един поток. Ние бяхме длъжни да вземем мерки, за да гарантираме сигурността на нашите граници", обясни Светлан Кичиков.
„Има план за действие на държавата при възникване на кризисна ситуация. Там са упоменати всички държавни структури, които участват при възникване на такъв процес“, добави той.
„3000 души ще бъдат разположени на границата съвместно със служителите на МВР и на „Гранична полиция“ там, където може да нахлуят бежанците. Те ще действат като при масовите безредици“, поясни Кичиков.
Със сълзотворен газ ли ще разпръскат миграните, попита водещият Виктор Николаев.
„С всякакви средства трябва да се предотврати масово нахлуване на територията, защото ще стане безконтролно като процес. Има правила в МВР, които се спазват. Там е упоменато, че такива помощни средства не бива да бъдат използвани спрямо деца“, каза още шефът на „Гранична полиция“. 

Aрабистът проф. Владимир Чуков пък заяви в сутрешния блок на БНТ, че шефът на форума на сирийските асоциации е казал на пресконференция в Истанбул още на 17 март, че след турските местни избори смятат да направят т.нар. "поход на надеждата". През 2015 г. същите тези хора организираха похода, бяха го озаглавили "Преминаващи", припомни професорът.
„Видяхте 2015 г.  - това са над 1 млн. Сега естествено бяха се записали около 50 000 човека, не обърнаха внимание на тази пресконференция, която беше отразена, в интерес на истината, само от сирийските опозиционни медии, но се оказа, че това не е просто балон и всъщност това, което виждаме, е бледа сянка на 2015 г.“, коментира Чуков.
„Социалните мрежи за съжаление могат да играят както положителна, така и отрицателна роля. Ние наблюдаваме разпространението на фалшивите новини в огромни мащаби и това става заплаха за сигурността“, каза пък председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Източник/ци: https://petel.bg/Kyurd-zovyal-migrantite-da-nahluyat-v-Balgariya__310332

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!