Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дариткова: ГЕРБ показахме воля и морал, в декларацията на Радев има внушения, които не кореспондират с реалностите

Деларацията на Радев беше с внушения, които не кореспондират с реалностите, отговарят на нечии политически внушения. 

Така Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, коментира завършилото заседание на КСНС при президента Румен Радев, посветено на корупцията. 

"Консултативният съвет бе свикан извънредно. Организацията стана за около 3 дни. Всички доклади получихме няколко часа преди съвета. Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо като решение, което трябва да се обсъди или да се ревизира леко", добави тя. 

Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС“, каза тя. И обясни, че участниците в заседанието са обсъдили всички елементи от получения документ. 

Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на КСНС от 2015 г., посветено на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство“, каза още д-р Дариткова. 

Тя добави, че, разбира се са имали и общи решения. По думите й общо е било намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

Дариткова подчерта, че се е налагала твърде сериозна поправка на предложения проект за решение.  

"Не отричаме че има проблем. Категорично смятаме, че сме показали политическа воля и морал. Предложеният текст за декларация бе с внушения и заключения, които не кореспондират с реалностите. 

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, заяви Дариткова пред медиите.

Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, продължи Даниела Дариткова. 

Искахме да обединим усилия около мерки, които да върнат доверието на гражданите към институциите, посочи тя. 

Според нея този Консултативен съвет ще даде знак на БСП да се върнат в парламента, който приема законите. 

Запитана дали от ГЕРБ са бламирали президента, Дариткова отговори: "Нямаше как да се явим на КСНС, ако имахме намерение да бламираме президента!"

"Има ясно изискване за кворум. Ние наистина искахме да чуем и да обединим някакви усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите, в органите", продължи по същия въпрос Дариткова. Тя посочи, че тази вяра не е изчерпана. 

Помолена да коментира отсъствието на представители на антикорупционната и парламентарната комисия, тя каза: "Въпросът трябва да е насочен към администрацията на президента. Г-н Борис Ячев имаше предварително заявено пътуване и той предложи Спас Гърневски, но те не го приеха и той не бе поканен. Така че въпросът е към организатора на това заседание". 

Така заседанието на КСНС останало без представител на тази парламентарна комисия, тъй като от администрацията на президента не приели да го замества неговият заместник Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ. 

На въпрос дали трябва да се свали доверието от председателя на ВКС Лозан Панов, д-р Дариткова отвърна, че подходът трябва да бъде еднакъв към всички.  

Никой не е обвинявал медиите - това, което се случва, е част от политическия живот, добави зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов. 

Текстът, който ни бе предложен беше малко в повече, запитахме колко години трябва да бъдат под контрол децата и внуците ни, продължи Христов. Според него не бива да се допуска декларация, че държавата е абдикирала и не работи.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Daniela-Daritkova--Delaratsiyata-na-Radev-beshe-s-vnusheniya--koito-ne-korespondirat-s-realnostite/179667/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!