Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Александър Маринов: Корупционните скандали рушат доверието на обществото в държавата. В управляващата коалиция започва спасяване поединично...

Най-тежкото поражение от корупционните скандали, което трудно се лекува, е изцяло разрушеното доверие на обществото в държавата и в повечето нейни институции. Това каза в обзорното политическо предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

Всички тези скандали водят до това, че все повече българи се замислят за нещо по-различно, обясни той. Според него в управляващата коалиция започва спасяване поединично с различни солови акции, които ще донесат още по-голям хаос и ще задълбочат пораженията.

„Вероятно това не е най-страшното, което ще научим, но то е симптоматично и най-вече показва върха на айсберга. Предполагам, че надолу има още по-тежки нарушения. Мрежата вероятно ще се окаже тотална, всеобхватна. Практически всички или много голяма част от тези, които са на високи позиции не поотделно, а заедно са създали и се възползват от тази система за лични облаги чрез злоупотреба с властта.

Страшното е, че това нещо е прояло държавата и я е довело до една изключително слаба, болезнена кондиция - невъзможност да изпълнява функции“, каза още той.

Проф. Александър Маринов добави още, че е допуснато институциите да бъдат поставени под групов контрол, те не работят така, както би трябвало да работят. Според него в момента доминира неадекватността на засегнатите от корупционния скандал страни.

БСП не развива своето поведение в съответствие с новите условия – стои отстрани и чака всичко да бъде свършено от друг, а партията да извлече ползите. ДПС се държи спокойно и приглушено, обясни той.

Проф. Маринов каза още, че предстоящият в понеделник КСНС е закъснял и добави, че не очаква резултат от него.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Prof--Aleksandar-Marinov--Koruptsionnite-skandali-rushat-doverieto-na-obshtestvoto-v-darzhavata/179515/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!