Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Няма логика от толкова пари за самолети, ако наземният състав не е подготвен

Снимки: Правителствена информационна служба

За 6 май, Празника на Българската армия, да бъде възстановено Висшето военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред курсантите от Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“, съобщи Правителствената информационна служба. 

Преди това премиерът Борисов проведе среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев и председателя на комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов в Долна Митрополия по повод искането за възобновяване на статута на факултет „Авиационен“ и възможността за развитието му във Висше военновъздушно училище, каквото е било до 2002 г. 

„Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, хората не са подготвени за тях. Това е сложна професия. Всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 милиона, един самолет е 100 милиона. Поставяме човешкия живот на първо място“, акцентира след срещата българският министър-председател. 

Премиерът Бойко Борисов разпореди на ръководството на Министерството на отбраната да стартира процедурата по възстановяване на статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, така че най-късно до 25 април да бъде прието с решение на Министерския съвет, а след това да се гласува и от Народното събрание. 

В изказването си пред ръководството, преподавателите и курсантите на факултета „Авиационен“ министър-председателят Борисов подчерта, че са необходими мерки обучените у нас пилоти да останат да работят в България.

„И до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище. А този месец ще направим няколко копки на АМ „Хемус“, за да може да си пътувате спокойно“, каза още Борисов.

Преди срещата в базата на военното училище премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с военен ритуал и прие строя на курсантите на факултет „Авиационен“ на Националния военен университет в града.

История 

Факултет „Авиационен“ е наследник на няколко български авиационни училища и школи. 

Първата от тях – Авиационната школа с началник Радул Милков, е създадена още през 1914 г. 

Аеропланното училище (с началник Продан Таракчиев), създадено през 1915 г. и демобилизирано през 1918 г. по клаузите на Ньойския договор, възобновява дейността си през 1923 г. 

От 1928 г. юнкери-летци се подготвят и във Военното училище в София. През 1936 г. се създават въздушни учебни школи, които през 1940 г. се преобразуват във Въздушно училище. В него освен летци се подготвят и други авиационни специалисти. 

През 1945 г. във Враждебна, край София, се създава Народното военновъздушно училище, което през 1948 г. се премества в Долна Митрополия. 

В Божурище е училището за щурмани и свързочници, а в Ловеч и Горна Оряховица – за техници. 

През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски“.След 1990 г. ВНВВУ става висше военно въздушно училище. 

От 1 септември 2002 ВВВУ „Г. Бенковски“ се преобразува във Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. 

(Източник: Уикипедия)

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov-e-v-Dolna-Mitropoliya--obsazhdat-vazrazhdane-na-Vissheto-voennovazdushno-uchilishte--VIDEO--/179132/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!