Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев: Мария Габриел ще бяга от директен дебат с Елена Йончева

Водачите на листите на БСП и ГЕРБ са различни типажи. При Елена Йончева и Мария Габриел няма чиста политика – при едната водещо е журналистическото, а при другата – чиновническото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Теренът, на който двете ще се сблъскат, е политически и ще бъде интересно, смята той.

„Водачът на листата на ГЕРБ е брюкселски парекселанс, по-обран типаж, статичен, сух; докато другият е журналист, и то разследващ, със сериозна захапка и преследване на цел, с динамика,“ коментира политологът.

Според Калоян Методиев еврокомисарят Мария Габриел ще бяга от директна конфронтация или влизане в дебат с Елена Йончева, защото брюкселският модел говорене изключва всякакви дебати и взимане на страни, което ще направи участието на Мария Габриел, в какъвто и да е формат с Елена Йончева доста некомфортно. Ще се бяга по тази линия, за да се избегнат дебатите от типа - „Цецка Цачева – Румен Радев“, допълни политологът.

България трябва да участва в големия разговор за подобряване на собственото си положение, преди да дебатира пътя на ЕС, каза още Калоян Методиев.

Страната ни е затънала на последното място в съюза както по всички показатели, така и заради темата с корупцията, която изби на повърхността преди две седмици. По думите му до изборите ще се наблюдават все повече катаклизми и последващи вълни, предизвикани от „апартаментгейт“.

„Сагата с имотите на управляващите е част от един оздравителен процес в държавата. Няма как да лекуваме заболяването, без да знаем точната му степен, но очевидно нещата достигат чудовищни размери с политическата и съдебната корупция, и злоупотребите с власт. За да участва в големия разговор за ЕС, България първо трябва да оправи себе си", коментира политологът.

"Когато си в такова положение, не можеш да задаваш дневен ред, да участваш наравно в дебата и да те взимат насериозно. Функцията на международното положение е следствие от вътрешната тежест, от това какво представлява страната отвътре. В момента всички виждат как изглежда България отвътре, отвън също се забелязва, защото нещата добиха своята публичност и няма как да бъдат скрити“, обясни Калоян Методиев.

Той коментира и сблъсъка на двете визии, доминиращи европейската политика. Линията „Макрон“ търси модели, но не е ясно до къде ще стигне. Според политолога линията „Орбан“ влиза в криза, бележи спад и вероятно няма да реализира нещо значимо на европейските избори. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/D-r-Kaloyan-Metodiev--Mariya-Gabriel-shte-byaga-ot-debat-s-Elena-Yoncheva-/179124/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!