Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов пред Фуат Октай: Ядосан съм от това непремерено изказване. Искам извинение от Анкара!

Автор:

 

Министър-председателят Бойко Борисов иска извинение от Анкара за изказването на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че са се намесили и благодарение на това не са приети промените в Закона за вероизповеданията, засягащи външното финансиране на вероизповеданията.  

Ядосан съм от това непремерено изказване на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ. 

Подобни изказвания са категорично неприемливи! Не само непреимливо, но и неверни, категоричен бе Борисов. 

Къ м 21.15 срещата на премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Фуат Октай е прекъсната. 

Турската делегация провежда разговор с външния министър Мевлют Човушоглу за изказването му, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията.  

Час по-късно срещата между Борисов и Октай отново подновена.

В 23.20 турският вицепрезидент изненадващо напусна двореца в Букурещ, отказвайки изявление пред медиите, което бе предварително обявено. 

Това създаде предположения, че Турция не иска да се извини. 

Преди срещата Борисов заяви, че очаква извинение.

 „Ядосан съм от това непремерено изказване на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен Законът за вероизповеданията у нас. То е категорично неприемливо, не само, че е неприемливо, но и не е вярно“, каза Борисов. 

"На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти. Надявам се те да поднесат своето извинение за това, което са казали", заяви Борисов.

Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия. 

Припомняме, в сряда по време на предизборен митинг Чавушоглу заяви, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. По думите му Турция е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство. Според турския външен министър предложените поправки в Закона за вероизповеданията са били срещу всички видове основни права и свободи и нарушавали правата. 

Очаква се изявление на Борисов. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov/178902/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!