Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветанов: Напускам парламента, оставам заместник-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб

Всичко, което съм правил в целия си съзнателен живот, съм го правил съгласно българското законодателство, категоричен е заместник-председателят на ГЕРБ

Цветан Цветанов излиза от Народното събрание. Това заяви самият той на нарочна пресконференция след разговор с премиера Бойко Борисов. 

"Оставам заместник-председател на партията и председател на предизборния щаб. Трябва да се прекратят всички спекулации, че Цветанов иска да превземе ГЕРБ. Винаги съм изповядвал това да бъдем екип", категоричен бе той. 

Искам да ви помоля да спрем всички спекулации, подчерта Цветанов.  

"Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент, ще бъда заместник-председател на партията и ще оглавя предизборния щаб. Винаги съм се ръководил от семейните ценности. Знам, че ако има проблем, страдат децата. Ако има развод, страдат децата", допълни Цветанов. 

"При заблуждение и поднасяне на невярна информация се създава напрежение, което рефлектира върху политически партии, и управлението - в случая жертвата бях аз. За тези обвинения, че има лобизъм, свързан със сградата на фирма „Артекс“ - за всички тези, които разбират както от право, така и от начина на прилагане на ЗУТ, заявяват, че този закон няма никакво отношение към тази сграда. Все пак, когато имаме обективни журналисти, това е най-важното за българското общество. Когато се влиза в заблуждение и поднасяне на невярна информация, се създава обществено напрежение, което рефлектира върху политически партии, парламентарни мнозинства и управлението", заяви още Цветанов и посочи, че в случая жертвата е бил той. 

"Искам да споделя с Вас решението, което съм взе преди няколко дни. Днес го официализирах пред лидера на ПП ГЕРБ и премиер на Република България Бойко Борисов. Първо искам да благодаря на всички тези, които се постараха да бъдат обективни. Благодаря и на тези, които създадоха другото усещане за много манипулации и внушения  

Чух много неща, както за себе си, така и за всички прегрешения, в които бях обвинен. Всичко, което съм правил в целия си съзнателен живот, съм го правил съгласно българското законодателство," каза още Цветанов. 

През всичките тези години, в които работим с премиера Борисов, ние сме се ръководили само от закона, заяви той. 

"Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха. И днес спрях някои колеги, които искаха да ме посрещнат на летището", каза Цветанов.  

"Не може да се говори, че има някакво и минимално разделение в ГЕРБ - партията е кауза както за мен, така за нашия лидер и за нашите представители. Няма от какво да се срамувам. Единственото, което съм направил, е да огранича възможността да излизат определени декларации. Този филм съм го играл няколко пъти. Спомням си много добре 2013 г., когато всички ме обвиняваха за това, че съм правил незаконно подслушване. Всички ме обвиняваха за това дори с внесения анонимен сигнал, точно от БСП“, каза Цветанов. 

"Питайте колегите от БСП защо никога не поемат морална отговорност", каза още Цветанов. Той заяви, че оставката му е морален акт и припомни, че така са постъпили и министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, на министър Цецка Цачева, както и на заместник-министъра на енергетиката, без да имат някаква вина. 

"Прегърнахме се и си пожелахме от утре да заработим за европейските избори", отговори Цветанов на въпрос какво са си казали с премиера Бойко Борисов. 

"Между другото, имаше и такъв вариант, да оглавя листата за Европарламента, но това беше несериозно - да изляза от един пост, за да се кандидатирам за друг", коментира още Цветанов. 

"Задайте подобни въпроси на човек, който е обвинен за пране на пари, на човек, който има имоти за 2 млн. лева", заяви Цветанов в отговор на въпрос на репортерка на телевизията на БСП - БСТВ. 

"Ветровете брулят високите върхове", коментира още Цветанов. 

„Чух едва ли не, че има скандали. Че Цветанов търси другите, за да може да има кръв и война. Само да ви кажа преди да се занимавам с политика бях достатъчно взискателен към всичко това, което се е случило преди ГЕРБ да бъде създадена. Не исках това, което се случваше в СДС да се случва при нас. Мога да ви кажа, че няма никакъв натиск, взел съм това решение, говорили сме си с премиера за възможните варианти. Той винаги казва, след като сме обсъждали всичко – „Ти взимаш своето решение“. Това решение, което окончателно съм взел, говорих с моята съпруга и мисля, че това е съвсем нормално“, посочи още Цветанов. Той посочи, че като си отвори съобщенията, които е получил и мейлите, както и обажданията, може да кажe, че е горд. 

„Трябва да ви кажа, че съм защитавал интересите на българските граждани“, допълни той. Попитан дали ще го видят в листите при следващи избори и за евровота, Цветанов посочи, че един от вариантите е бил да бъде водач на листата за предстоящите избори. 

„Това отпадна, защото щеше да бъде несериозно. Ние не сме хора, които отиваме където и да било“, коментира Цветанов. Той призова да се задават въпроси и на човек, който обвинен за пране на пари и който има имоти за 2 млн. лева. 

„Може ли такъв човек да бъде водач на листата на БСП? Какво се случва, ако той бъде избран за евродепутат. Какво се случва? Това е съвсем сериозно“, каза Цветанов. Във връзка с жилищната си сделка, той посочи, че става въпрос за отношения между купувач и продавач. 

„Преди 1990 г. имаше законодателство, което не позволяваше на ерген да има и да получи жилище, което да е по-голямо от двустаен. Мога да ви кажа, че 1985 г. по тогавашното законодателство ме обезпечиха, бутнаха ми къщата в „Надежда“, каза Цветанов. Той посочи, брат му, който е бил семеен е получил тристайно жилище, а той е получил двустаен.

„Вижте, чух много коментари и от г-жа Корнелия Нинова, която питахте за имотите, че било преди 15 години и колко. Никой не се вслуша в това, което аз казах тогава, когато 2011 г. обяснявах. 1964 имаше един апартамент. Аз мога да го обясня на хората, които могат обективно да ме изслушат и да възприемат това, което съм казал и да си формират мнение“, допълни още заместник-председателят на ГЕРБ. 

Цветанов обърна внимание и на писмото, което се разпространява по медиите за проверката на „Артекс“ и подчерта, че той е спазил ангажимента си и го е препратил на компенетните органи. Цветанов подчерта, че това е разписано в АПК. 

„Ако попитате всички тези депутати, да видите дали пък те са го изпратили. Какво можем да кажем? Че те се подготвят за нещо или са скрили сигнала?“, допълни още той. Попитан дали той е казал на Цецка Цачева и на заместник-министъра на спорта Ваня Колева да си потърсят жилище от "Артекс", Цветанов посочи, че Колева е клиент на фирмата от преди 20 години. 

"Кажете ми преди 20 години те са станали клиент на "Артекс" - Сега отново са станали клиент на "Артекс". Какво е нарушението в това? Бихте ли ми казали? Всеки си определя какво решение да взима в неговото семейство и какво да направи. Тук Ваня Колева си купува жилището 2016 г.", уточни още Цветанов. 

"Няма да ограничаваме журналистите по никакъв начин", отговори той на въпрос ще има ли ограничения за присъствието на медии в централата на ГЕРБ покрай кампанията за евровота. 

"Имаме вече съответното решение с премиера, което ще предложим на парламентарната група, но то няма да се обявява тази вечер". Така Цветанов отговори на въпрос кой ще е неговият приемник като ръководител на ПГ. 

Той посочи, че ПГ на ГЕРБ осъзнава важността и отговорността от днешното управление. 

„Убеден съм, че колегите от парламентарната група са достатъчно отговорни. Те имат своята представителност на своите избиратели. Не смятам, че колегите няма да се съобразят с волята и това, което ние сме декларирали с нашите избиратели“, посочи още Цветанов и уточни, че в парламентът и при взимането на едно решение става въпрос на консенсус.

"Аз уважавам съдебната система и не бих искал да коментирам". Така Цветанов отговори на въпрос как ще коментира шефа на ВКС Лозан Панов, който имал най-евтиния апартамент.

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!