Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ричард Гиър разкри защо вече не участва в големи холивудски продукции

(Епок Таймс)

(Епок Таймс)

Ако сте гледали филма "Хубава жена" от 90-те години на миналия век, името на Ричард Гиър вероятно ви е познато. Освен че е прочут американски актьор, той е и активист за човешки права — роля, повлияла на холивудската му кариера.

Ричард Гиър участва в много филми и е носител на редица награди, включително "Златен глобус" за най-добър актьор. До неотдавна той бе сред най-търсените актьори в Холивуд.

През 2014 г. покрай него се вдигна много шум, след като изигра ролята на бездомник във филма "От незапомнени времена". По време на снимките на филма в Ню Йорк, френска туристка, която вижда Гиър да яде хамбургер, изваден от кофа за боклук, го съжалява и му предлага храна.

Туристката на име Карин Гомбо-Валне се приближава до Гиър, без да забележи присъствието на камерите, и му предлага огромна пица, която тя и семейството ѝ поръчали по-рано, но не могли да изядат. Гиър откликва на жеста и сърдечно ѝ благодари.

"Много Ви благодаря. Бог да Ви благослови", припомня си Гомбо-Валне думите на Гиър в интервю за Ню Йорк Поуст.

Два дена по-късно жената с изненада вижда себе си във вестника и разбира какво се е случило.

Срещата с филмова звезда по улиците на Лос Анджелис, където се намира Холивуд, е доста по-често срещано явление отколкото в Голямата ябълка.

Що се отнася до Холивуд, може и да не сте забелязали, че Гиър от много години не се появява във филми.

Причината? Застъпничество за Тибет

По време на церемонията по раздаване на наградите на филмовата академия на САЩ през 1993 г. Гиър се изказва против китайската комунистическа партия и изобличава кървавите атаки срещу тибетците. Критиката му среща неочаквана реакция.

Гиър е дългогодишен приятел и последовател на лидера на Тибет в изгнание, Далай Лама, и председател на Международната кампания за Тибет.

През 2017 г., актьорът разкри пред медията Холивуд Рипортър какви са последствията, че е говорил за жестоките нарушения на човешките права в Китай.

"Определено има филми, в които не мога да участвам, защото китайците ще кажат, 'не с него'", споделя Гиър, който има доживотна забрана за влизане в Китай. "Неотдавна един човек ми каза, че не може да финансира филм с мен, защото това би разстроило китайците."

Гиър също припомня как от Китай са контролирали снимките на трилъра "Червеният ъгъл" (1997 г.), в който той играе главната роля.

"Всички бяха доволни от филма", разказва актьорът. "Обадиха ми се директорите на студиото. Ходих при Опра. После, изведнъж ми казаха, 'не искаме да говориш с медиите'. От Метро Голдуин Майер искаха да сключат голяма сделка с китайците. От Китай им казаха, 'ако пуснете този филм, няма да го купим', и така, те се отказаха от него."

"Щях да снимам с един китайски режисьор и две седмици преди снимките той ми се обади и каза, 'съжалявам, не мога да го направя'. Говорихме тайно по защитена телефонна линия. Ако бях работил с него, той и семейството му щяха да изгубят правото да напускат родината си, и той никога повече нямаше да снима."

Въпреки всички пречки, Гиър цени морала повече от богатството.

"Не се интересувам да играя съсухрен джедай в следващия супер хит. През последните три десетилетия бях достатъчно успешен, за да мога сега да си позволя да правя по-малки филми.

Все още правя същите филми, както в началото: малки, интересни и с акцент върху героите и сюжета. Животът ми се остава същият."

Гиър планира да продължава изобличаването на катастрофата с човешките права в Тибет.

През декември 2017 г. той свидетелства пред Американския конгрес в столицата Вашингтон във връзка с политиката на САЩ спрямо Тибет, заедно с Тензин Тетонг, директор на отдела на Радио Свободна Азия на тибетски език, и Карл Гершман, президент на Националния фонд за демокрация.

"Преди всичко Ви благодаря, че ме поканихте да свидетелствам пред подкомисията за Азия, във връзка с политиката на САЩ спрямо Тибет", каза Гиър в своята реч. "Това е навременна инициатива, тъй като ситуацията в Тибет продължава да бъде критична и се нуждае от пълната подкрепа на Конгреса на САЩ."

Тибетци, уйгури, Фалун Гонг и християни

В продължение на десетилетия Китай извършва груби нарушения на човешките права, основно спрямо тибетци, уйгури, последователи на Фалун Гонг и християни от домашни църкви.

През декември 2012 г. Изпълнителната комисия за Китай към Конгреса на САЩ проведе изслушване на тема "Фалун Гонг в Китай: преглед и новини". По време на изслушването, осем свидетели и експерти предоставиха информация за жестоката кампания на китайските власти срещу Фалун Гонг от 20 юли 1999 г. насам.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е древна практика за подобряване на съзнанието и тялото. Включва физически упражнения с плавни движения и учение с принципи Истинност, Доброта, Търпение. След представянето пред обществеността през май 1992 г., духовната практика набира изключителна популярност в Китай. Особено след като хора от цялата страна масово съобщават за значителни подобрения на здравето в резултат на практикуване на Фалун Гонг.

На 20 юли 1999 г. обаче китайската комунистическа партия започва жестоко преследване на близо 100-те милиона последователи на Фалун Гонг в източната държава.

Последователите в Китай и днес са задържани, незаконно хвърляни в затвори, изтезавани до смърт или дори убивани заради органите им.

По време на обиколката си в Източна Азия през 2017 г., американският президент Доналд Тръмп е повдигнал пред колегата си Си Дзинпин въпроса за тежкото положение с човешките права в Китай, макар и при закрити врата.

"По време на неотдавнашното посещение на президента Тръмп в Китай, от Белия дом заявиха, че въпросът за човешките права е бил повдигнат пред китайските власти", заяви Гиър по време на изслушването пред Американския конгрес.

"Макар това да е добре, президентът Тръмп и държавният секретар Тилърсън не изтъкнаха публично незачитането на човешките права в Тибет или необходимостта Китай да възобнови диалога с Далай Лама; това не съответства на разпоредбите на Закона за политиката спрямо Тибет.

Сега е изключително важно Конгресът на САЩ да предприеме конкретни мерки, за да приложи напълно Закона за политиката спрямо Тибет и за да може да Китай разбере, че САЩ подкрепят тибетския народ."

Източник: https://www.theepochtimes.com/richard-gere-reveals-the-reason-why-we-dont-see-him-in-blockbuster-movies-anymore_2804078.html

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/world/966-richard-gere-hollywood-tibet.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!