Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша свързва балтийските държави и Украйна с нова газова мрежа, която няма да идва от Русия

Страната ще сложи край на зависимостта си от руския природен газ

Полша е твърдо решена да сложи край на зависимостта си от руския природен газ. Заедно с Дания тя планира изграждането на алтернативен газопровод в Балтийско море, съобщава електронното издание на шведския вестник Svenska Dagbladet.

По „Балтийския газопровод“ ще бъде доставяно синьо гориво от норвежките находища. За изграждането му обаче е необходимо разрешението на Швеция, но в Стокхолм все още се колебаят, коментират от редакцията. 

Проблемът се корени в избраното трасе. Газопроводът трябва да бъде положен през екологично чувствително райони южно от Сконе, най-южната историческа провинция на Швеция. Проектът ще позволи изоставянето на „мръсните“ въглища, но въпреки това експерти предупреждават, че големият губещ от него ще бъде природата. 

Новият газопровод трябва да бъде изграден до 2022 г., когато изтича договорът между Полша и Русия за доставка на природен газ. 

Генералният директор на полската газопреносна мрежа Gaz-system Томаш Щепин пояснява, че 70% от консумирания от Полша газ идва от Русия. Тази зависимост не се харесва на поляците, включително по икономически причини. Когато един от доставчиците доминира толкова силно, става трудно да се договори намаляване на цените.

Но има и други фактори.

„Ние сме в много неприятна позиция. Няма стабилност, имахме няколко газови кризи, които засегнаха полската икономика. Сега искаме напълно да заменим руския газ с друг”, уверява Щепин.

„Този проект е важен за Швеция, защото допринася за сигурността в целия Балтийски регион“, категоричен е Щепин, като същевременно обяснява, че Полша ще свърже балтийските държави и Украйна с нова газова мрежа, която няма да идва от Русия. За проекта Копенхаген и Варшава планират инвестиции в размер на около 15 млрд. крони. 

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/articles/polsha-i-daniya-planirat-izgrazhdaneto-na-alternativen-gazoprovod-v-baltiysko-more

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!