Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски генерал: Одеса и Румъния ще бъдат следващите цели на Русия!

Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис смята, че в близките 10 г. може да избухне война между Америка и Китай

Одеса и Румъния могат да бъдат окупирани от Русия, ако НАТО не увеличи присъствието си в Черно море. Това заявява пред в. České Noviny бившият командващ на американските сухопътни войски в Европа ген. Бен Ходжис. Той отбелязва, че алиансът трябва ясно да вижда с какви заплахи му предстои да се сблъска, тъй като от това зависи неговото и на европейските страни бъдеще.

Ако пактът бъде достатъчно реалистичен при оценката им, то ще може да им противостои, заяви Ходжис в Прага.

Според него страните от НАТО трябва да продължат борбата си срещу тероризма, като при това не трябва да забравят противостоянието на Русия и Китай.

Генералът заяви, че за постигането на целите си Москваще използва "всякакви разногласия и слабости" в НАТО. Затова алиансът трябва да увеличава силите си в региона на Черно море, категоричен е той.

"Именно това е областта, където Русия е най-агресивна. И ако Западът не успее да направи нищо с анексирането на Кримския полуостров, то следващите цели ще станат Одеса и Румъния. Тези територии също ще бъдат окупирани", предрича Ходжис.

Той отбеляза още, че сплотеността на страните от НАТО е един от най-важните фактори за реализиране на програмата за сдържане на Русия. В същото време е необходимо да бъде укрепвана общоевропейската отбрана и да се влагат средства във военна инфраструктура. При това генералът наблегна, че пълномащабна война между Китай и САЩ може да избухне в течение на близките 10 години.

В началото на 2019 г Ходжис заяви, че в случай на война с Китай САЩ няма да могат да помогнат на Европа в противопоставянето на източния ѝ съсед Русия, тъй като Вашингтон "не е в състояние едновременно да воюва в Тихия океан, да продължава да сдържа руската агресия и да върши всичко останало", припомнят руски медии.

Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис понастоящем е експерт по разработване на стратегии във Вашингтонския Център за анализ на европейската политика.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Amerikanski-general--Odesa-i-Rumaniya-shte-badat-sledvashtite-tseli-na-Rusiya--/177486/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!