Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мъж от Ляонинг, малтретиран умира в затвора

(Minghui.org) Жител на град Чаоян, провинция Ляонин, умира по време на петгодишна затворническа присъда за практикуване на Фалун Гонг - духовна дисциплина, преследвана от китайския комунистически режим от 1999 г. насам.

Съобщава се, че охраната в затвора в Далиан малтретирала г-н Ли Йечун, откакто бил преместен там през юли 2017 г. Те го лишавали от сън последователно в продължение на много дни, за да го принудят да се откаже от вярата си в Фалун Гонг. Когато това не успява да разколебае вярата му, те накарват четирима души да го бомбардираха с пропаганда на омраза срещу Фалун Гонг през деня и да го принуждават да седи на миниатюрно столче за продължителни периоди през нощта. Това изтезание продължава пет дни. На шестият ден един от пазачите нанася побой на г-н Ли.

След като г-н Ли провежда гладна стачка в знак на протест, охраната спира за две седмици, преди отново да започне нов кръг от мъчения.

Безмилостното изтезание отнема живота на г-н Ли на 3 декември 2018 година. Той бе на 62 години.

Г-н Ли никога не се жени и нямал близки членове на семейството, които да го посетят в затвора. Подробностите за неговата смърт предстоят да бъдат разследвани. Междувременно бе съобщено, че е погребан в родния си град Чаоянг Сити на 16 декември.

Многократно арестуван за практикуване на Фалун Гонг

Г-н Ли страдал от рахит и костни заболявания още от детството си и не можел да върши тежък труд. Той започнал да практикува Фалун Гонг през 2000 г., въпреки преследването, започнало година по-рано. Скоро той си възвърнал здравето и често споделял историята си с хората, за да покаже, че Фалун Гонг не е нищо подобно на това, което се изобразява от държавната пропаганда.

Просто за повишаване на осведомеността относно продължаващото преследване, г-н Ли бива арестуван пет пъти. Той излежава присъди на принудителен труд за общо пет години между 2002 и 2008 г. Охраната на трудовите лагери го биела и го подлагала на електрошокове с електрически палки, когато отказал да се отрече от вярата си.

Последният му шести арест става на 7 септември 2016 г., след като бива рапортуван за разпространение на информационни материали за Фалун Гонг. Той бива осъден на пет години затвор от Общинския съд на Бейпяо на 29 декември 2016 г. Междинният съд на Чаоянг провежда заседание по обжалването му на 5 май 2017 г., но потвърждава първоначалната присъда няколко месеца по-късно.

Г-н Ли влиза в затвора в Далиан през юли 2017 г., където умира в резултат на изтезания и малтретиране 17 месеца по-късно.

От кореспондент на Minghui в провинция Ляонин, Китай

Китайска версия

Източник/ци: http://en.minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!