Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов не получи категорично „Да“ за газ от „Турски поток“. Медведев тънко натякна за американските изтребители

"България ще участва в газопреноса, защото ни се полага". Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на четири очи с руския му колега Дмитрий Медведев. "Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер /шефът на Газпром, б.р./ го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", посочи още българският премиер.

Борисов, обаче, не получи категоричното руско „да“ в отговор. Руският премиер постави условие, София да гарантира безпрепятственото изграждане на хъб и нов газопровод през България, без санкции и стопиране от Европейския съюз.

„Ще говорим след като ни бъде дадена съответна гаранция от Европейската комисия, че в бъдеще този проект - Турски поток, няма да има никакви прегради пред него. Надявам се българските ни колеги да разбират това и да работят по въпроса. каза дословно Медведев.

Той многозначително подчерта: „България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“. И отчитаме опита, който придобихме покрай този проект.“

Руският премиер, директно и почти безапелативно, предложи активно участие на държавната „Росатом“ в нереализирания вече 20 г. проект АЕЦ „Белене“:„Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти.“

Като финал на енергийната тема, Медведев добави още няколко атмосфери налягане с репликата: „Изтребители винаги ще дойдат. Важното е да дойде газ“. Така, макар и по периферията, показа, че е напълно в час с българската драма за закупуване на изтребители и наклонените везни в полза на американските F-16.  

Медведев демонстрира едновременно и упрек, и загриженост, за влошените търговско-икономическите връзки между Русия и България, с думите:„за съжаление това са доста сложни отношения“. Той декларира желание на руската страна да се увеличи търговското и хуманитарното сътрудничество и даде пример със спада на  двустранния стокообмен: „търговският ни оборот преди кризата беше около 5 милиарда долара, а сега е около 3 милиарда долара - очевидно това са загубени работни места, което не е добре нито за България, нито за Русия.“

По-късно днес, България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество - Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г., както и два протокола в областта на социалното развитие.

Изненадващо беше подписан и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Предстои експертите да хвърлят светлина върху неговото съдържание, значимост и отражение в националната ни външна политика. 

снимка: Елена Гунчева

Източник/ци: https://5gmedia.bg/556/borisov-ne-poluchi-kategorichno-da-za-gaz-ot-turski-potok-medvedev-tnko-natyakna-za-amerikanskite-iztrebiteli

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!