Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пет причини да спрете млечните продукти

Пет причини да спрете млечните продукти

Всеки е чел, че млечните продукти са важни за балансираното хранене, защото са ценен източник на протеини и калций - важни за здравето хранителни вещества.

Напоследък все повече експерти обаче отричат млечните храни или съветват да се ограничи до минимум консумацията им. Причината – чувствителност към казеин, за която много хора не подозират, хормоните, които се дават на животните, мазнините….

За едни хора отказът от сирене, кашкавал, мляко е съзнателен избор и те се насочват към алтернативите, други го правят по здравословни причини, трети – експериментират с това как ще се отрази на тялото им.

Защо обаче да откажем млечните? Ето пет причини, изтъкнати от последователите на това хранене.

1. Не са необходим компонент на здравословното хранене

Млечните продукти са сравнително нова храна за хората. Смята се, че за първи път са се появили в човешката диета преди около 8000 години, което е много кратко време, ако смятате, че хомо сапиенс се е появил преди 250 000 години. Според някои експерти именно липсата им стои в основата на репродукцията.

2. Разграждането на млечните протеини може да доведе до съединения, които са токсични за мозъчните клетки

По-специално, има вариации в молекулата на казеина въз основа на породата крави, които дават млякото. А1 бета казеин се среща в мляко от черно-белите млечни крави на Холщайн, които произвеждат повече мляко спрямо други млекодайни.

Разграждането на този тип казеин създава бета-касоморфин, който е подобен на морфина и изчерпва антиоксидантите в мозъка, допринасяйки за по-високи нива на токсични. Козето мляко съдържа по-малко от опасния казеин, ако държите да продължите да консумирате млечни.

3. Води до по-бързо стареене и може дори да причини рак

Млякото, дори биологичното, стимулира растежа, който е много полезен за кърмачетата и растящите деца, но то е вредно за възрастните. То стимулира производството на инсулиноподобен растежен фактор.

По-високите нива на това при възрастни са свързани с по-висок риск от преждевременно стареене и развитие на доброкачествени и ракови тумори.

4. Може да причини възпаление, което води до редица здравословни проблеми

Казеинът е структурно подобен на глутена в зърно.

Тези, които са развили чувствителност към глутена, вероятно имат проблеми с казеина и млечните продукти. 90% от хората, които са чувствителни към глутен, може да нямат диария или абдоминални оплаквания, но съобщават за неврологични, психологически, кожни или други симптоми, дори когато преминат на безглутенова диета.

Ако сте чувствителни към глутен, тогава има вероятност да имате и прекомерно възпаление в отговор на казеина.

5. В епидемиологично проучване в 27 страни, консумацията на повече мляко се свързва с по-високи нива на множествена склероза

Казеинът в млечните се оказва в голяма степен проблем за хората, страдащи от множествена склероза. Според проучвания спирането на тези продукти води до подобрение на общото състояние и на симптомите.

Източник/ци: https://profit.bg/svezho/pet-prichini-da-sprete-mlechnite-produkti/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!