Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: България ясно артикулира, че ще участва в транзита на газ чрез хъб „Балкан“

"В момента, в който транзитният газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи министър-председателят

България ясно артикулира, че ще участва преноса на газ чрез газоразпределителния хъб „Балкан“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира той.

„С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви Борисов и посочи, че най-голямата руска инвестиция е в пионерски лагер в България.

„За газоразпределителен хъб „Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага. В момента, в който транзитният газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът.

„Нашето решение е ясно, съгласувано е с ЕК. Така че както „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

„Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости лихвите и сега България има два ядрени реактора българска собственост“, каза още министър-председателят. 

Дмитрий Медведев изрази надежда, че визитата му в София ще бъде резултатна, съобщи ТАСС. На преговорите той поздрави българските си колеги с 3 март, Деня на освобождението от османско иго. "Както разбрах, при вас и днес е почивен ден, но товя не ни пречи да поработим", отбеляза Медведев.

Той благодари на българския премиер за поканата да посети София за преговори по двустрнни въпроси.

"Отделно искам да ви благодаря, г-н премиер, че сте успели да се договорите с Небесната канцелария и навън е такова прекрасно време, това е истински символ на нашите отношения. Надявам се това да ни позволи да постигнем нелоши резултати", обърна се с усмивка Медведев към Борисов.

"Имаме къ какво да се стремим, тъй като през последните години някои цифри от икономическото ни сътрудничество се подобриха, но други, за съжаление, се влошиха, осоено ако погледнем миналага година", отбеляза Медведев. Той отбеляза и наличието на голуми къвместни проекти между Русия и България в различни сфери, преди всичко в енергетиката, както и големия обем руски туристи по българските курорти.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Borisov--Balgariya-yasno-artikulira--che-shte-uchastva-v-tranzita-na-gaz-chrez-hab--Balkan--/176717/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!